Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1746 (2022-2023)
Innlevert: 20.03.2023
Sendt: 20.03.2023
Besvart: 28.03.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Synes statsråden at endringene i strømstøtteordningen, som skal sikre at folk som bor i en såkalt fritidsbolig (uten annen bopel), treffer godt nok, og kan statsråden leve med at noen av de fattigste blant oss fortsatt faller gjennom?

Begrunnelse

Jeg har blitt kontaktet av en person som faller gjennom i dagens system. Vedkommende bor i et lite hus som ble bygget som bolig, men som siden har blitt omregistrert til hytte i 2020. Personen det dreier seg om ble både trygdet og skilt i 2022 og flyttet derfor inn i det lille huset. Adresseendringen ble likevel først gjort 9. februar i år.
Personen det gjelder har vært i kontakt med sitt lokale strømselskap, som ikke tør å gi strømstøtte innenfor dagens regime.
Resultatet av dette er at strømmen for det meste er av, at rørene fryser og at vedkommende har fått store økonomiske problemer i en fortvilt situasjon.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg er glad for endringene vi fikk på plass i februar som på nærmere vilkår inkluderer de som bor fast i fritidsbolig i strømstøtteordningen for husholdninger. Etter den offentlige høringen av forslaget til endringer, ble det gjort justeringer i det opprinnelige forslaget for at enda flere som bor fast i fritidsbolig skulle omfattes av ordningen.
For å unngå at det gis insentiver til å melde flytting fra helårsbolig til fritidsbolig for å motta stønad, er det behov for et skjæringstidspunkt. Dette ble satt til 18. januar 2023, samme dato som departementet sendte forslaget om å inkludere de som bor fast i fritidsbolig i strømstøtteordningen på offentlig høring. Skjæringstidspunktet begrenser risikoen for at det utbetales urettmessig stønad ved ordinær bruk av fritidsboliger.
Det gis som tidligere strømstøtte dersom nettkunden kan fremlegge et gyldig vedtak fra kommunen, som viser at det er gitt varig eller midlertidig bruksendringstillatelse til boligformål. Husholdninger som er bostedsregistrert i fritidsbolig etter 18. januar 2023, må altså søke kommunen om bruksendringstillatelse til bolig etter plan- og bygningsloven for å motta strømstøtte.
I alle vurderinger av eventuelle justeringer i ordningen må omfanget av problemet som skal løses veies opp mot ressursbruk og eventuelle andre konsekvenser ved å foreta endringer.
Strømstønadsordningen for husholdninger er en raus ordning som i det store og hele treffer godt. Det er jeg godt fornøyd med.