Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1770 (2022-2023)
Innlevert: 22.03.2023
Sendt: 22.03.2023
Besvart: 29.03.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Vil statsråden vurdere en form for økonomisk hjelp til museer og antikvariske bygg som tar skade av høye strømpriser?

Begrunnelse

Strømkrisen og de høye strømprisene har ført til at en rekke museer og bygdetun har måtte kutte kraftig i bruken av strøm. Dette vil kunne ha store konsekvenser for vern og bevaring av antikvariske bygninger med stor historisk verdi. Det å kutte strømmen vil i verste fall føre til fukt- og kuldeskader på bygninger med stor historisk verdi.
Etter to år med lukkede dører på grunn av korona er nå deler av kulturtilbudet strøm-stengt. Dette har minimert vår adgang til kultur og hemmer historieformidling til befolkningen. I gamle Hedmark har mange museer vært stengt gjennom hele vinteren på grunn av høy strømpris og museumstilbudet har vært svært dårlig. Mange skoler og barnehager som skulle ha besøkt museene har måttet utsette dette, Som et eksempel hadde Anno Museum Kongsvinger før pandemien en årlig strømregning på 4 millioner kroner. I fjor reduserte de strømforbruket med 30 prosent og endte til tross for dette med en strømregning på 11 millioner kroner. For å betale strømregningen måtte derfor museet kutte ned på alle områder, holde stengt, utsette konserveringsprosjekter og kutte ett årsverk. Det er også eksempler på at antikvariske bygg gjennom vinteren har fått frostskader og vannskader på grunn av sprukne rør som igjen har sammenheng med at det spares på strøm i dyrtiden. Det er viktig å ivareta kulturtilbudene og den norske kulturarven. Både privatpersoner, næringsliv og landbruk får kompensert deler av sine strømkostnader, og det kan hevdes at også museer og antikvariske bygg burde få noe støtte. Dette av hensyn til å bevare kulturarv og ivareta allmuens adgang til den.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Jeg er godt kjent med de utfordringene mange museer står i. Dette gjelder også andre aktører med ansvar for viktige, kulturhistoriske bygninger. Forutsetningene museene har for å ta godt vare på samlingene sine har bedret seg en hel del de senere årene. Rapportering og statistikk fra museene viser imidlertid at de fremdeles har utfordringer med vedlikeholdet av sine om lag 5 500 kulturhistoriske bygninger. Denne utfordringen er dessuten økende, bl.a. som følge av de senere års varmere og fuktigere klima. De høye strømprisene de siste par årene har gjort situasjonen enda vanskeligere.
Museene med årlige driftstilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet mottar 2,4 mrd. kroner i 2023. Dette er midler som skal dekke mange oppgaver museene har tatt på seg på vegne av fellesskapet, deriblant bygningsvern. Prioriteringen av hvordan disse midlene skal benyttes, overlater jeg til museene og deres faglige vurderinger.
Generelt finnes det også gode tilskuddsordninger til vedlikehold og istandsetting av kulturhistorisk verdifulle bygninger gjennom Riksantikvaren, fylkeskommuner og kommuner samt Kulturminnefondet.
Det er ingen partier som har gått inn for å opprette en egen strømstøtteordning for museer, heller ikke spørsmålsstillerens eget parti. I forbindelse med strømsituasjonen, har imidlertid regjeringa innført en rekke tilskuddsordninger for å avhjelpe situasjonen på kulturfeltet, deriblant Energitilskuddsordningen for næringslivet. Anno museum, som spørsmålsstiller nevner spesielt i sin begrunnelse, mottok 3,3 mill. kroner. Totalt har 44 mill. kroner gått til museer gjennom denne ordningen. Regjeringa har for øvrig varslet at den i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett vil fremme forslag for Stortinget om en pris- og lønnsjustering av budsjettet som veier opp for den ekstraordinære kostnadsveksten i år. Hvis dette blir vedtatt, vil det gi et større handlingsrom for museene. Denne regjeringas avvikling av forrige regjerings ABE-kutt, vil også øke det økonomiske handlingsrommet. Dersom prisnivået på strøm går ned utover våren, vil det bidra ytterligere til å avhjelpe situasjonen for museumsinstitusjonene.
Selv om situasjonen for norske museer er utfordrende, og behovet innen bygningsvern er betydelig, har jeg tillitt til at de midlene museene mottar fra det offentlige, inkludert de ekstraordinære tilskuddene regjeringa har innført i forbindelse med de økte strømprisene, benyttes på en måte som bidrar til at våre kulturhistoriske bygninger tar minst mulig skade.