Anna Molberg (H): Vil statsråden vurdere en form for økonomisk hjelp til museer og antikvariske bygg som tar skade av høye strømpriser?
Begrunnelse
Strømkrisen og de høye strømprisene har ført til at en rekke museer og bygdetun har måtte kutte kraftig i bruken av strøm. Dette vil kunne ha store konsekvenser for vern og bevaring av antikvariske bygninger med stor historisk verdi. Det å kutte strømmen vil i verste fall føre til fukt- og kuldeskader på bygninger med stor historisk verdi.
Etter to år med lukkede dører på grunn av korona er nå deler av kulturtilbudet strøm-stengt. Dette har minimert vår adgang til kultur og hemmer historieformidling til befolkningen. I gamle Hedmark har mange museer vært stengt gjennom hele vinteren på grunn av høy strømpris og museumstilbudet har vært svært dårlig. Mange skoler og barnehager som skulle ha besøkt museene har måttet utsette dette, Som et eksempel hadde Anno Museum Kongsvinger før pandemien en årlig strømregning på 4 millioner kroner. I fjor reduserte de strømforbruket med 30 prosent og endte til tross for dette med en strømregning på 11 millioner kroner. For å betale strømregningen måtte derfor museet kutte ned på alle områder, holde stengt, utsette konserveringsprosjekter og kutte ett årsverk. Det er også eksempler på at antikvariske bygg gjennom vinteren har fått frostskader og vannskader på grunn av sprukne rør som igjen har sammenheng med at det spares på strøm i dyrtiden. Det er viktig å ivareta kulturtilbudene og den norske kulturarven. Både privatpersoner, næringsliv og landbruk får kompensert deler av sine strømkostnader, og det kan hevdes at også museer og antikvariske bygg burde få noe støtte. Dette av hensyn til å bevare kulturarv og ivareta allmuens adgang til den.