Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1887 (2022-2023)
Innlevert: 23.03.2023
Sendt: 11.04.2023
Besvart: 18.04.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I prosessindustrien i Norge er det viktig å bli Carbon Capture Ready. Dette er et helt avgjørende stadium før videre utvikling av CCUS (Karbonfangst Lagring og/eller Bruk). I dag er det et stort og viktig prosjekt som er investeringsklart, men som står i fare for å bli kansellert pga. manglende støtte fra virkemiddelapparatet.
Er det regjeringens ønskede politikk å være på etterskudd i forhold til ambisjonene vi ser til enkelte Norske industriaktører?

Begrunnelse

Norge har økt ambisjonene for å kutte klimagassutslippene med minst 55 pst. i løpet av 2030. Vi har dårlig tid. Prosessindustrien har mange lovende og spennende prosjekter for å få dette til. Det er viktig med mangfold i løsninger som gjør at vi får en godt utstyrt verktøykasse. Nå virker det imidlertid som om prosjekter som er investeringsklare må vente eller i verste fall kanselleres, fordi regjeringen ikke klarer å styre virkemiddelapparatet til å "henge med" på utviklingen. Spesifikt har Finnfjord AS et prosjekt som er investeringsklart men som mangler nødvendig støtte fra Enova. Dette er et prosjekt som vil gjøre en stor utslippskilde "Carbon Capture Ready". Dette er et helt nødvendig steg for videre rensing - enten med CCS eller via sirkulærøkonomiske prosesser - som kutter CO₂-utslipp. Vi trenger en offensiv regjering som støtter et mangfold i verktøykassa for å løse et av nåtidens største utfordringer.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg er enig i at det er viktig for norsk prosessindustri å jobbe med løsninger for utslippsreduksjon – dette er en sentral del av den grønne omstillingen av industrien. Det er flott at norske industriaktører har høye ambisjoner for CO₂-håndtering. Regjeringens politikk er å fremme CO₂-håndtering som et viktig bidrag til å nå Parismålet, herunder gjennom arbeidet med grønt industriløft.
Som representanten Haltbrekken skriver er det et mangfold av løsninger som må inngå i verktøykassen for utslippskutt, hvor CCS er en av dem. Det norske virkemiddelapparatet for CCS består av flere ulike insentiver. Sektorovergripende virkemidler i form av avgifter og deltakelse i det europeiske kvotesystemet er hovedvirkemidlene i norsk klimapolitikk. Avgifts- og kvotesystemet gir vesentlige insentiver til å gjennomføre utslippsreduserende prosjekter, herunder CCS.
Foruten kvote- og avgiftssystemet er det etablert flere virkemidler som kan støtte opp under teknologiutvikling og realisering av egnede CCS-prosjekter. Gassnova/CLIMIT, Enova, Forskningsrådet og Innovasjon Norge forvalter ulike relevante teknologistøtteordninger. Samtidig er midlene som overføres til virkemiddelapparatet begrensede og må prioriteres. Dette gjelder også for Enova. Enova bidrar til kostnadsreduksjoner for karbonfangst gjennom å støtte pilotering og demonstrasjon av nye fangstteknologier, samt videreutvikling av eksisterende teknologier. Senest like før påske støttet Enova nettopp et «Carbon Caputure Ready»-prosjekt hos Eramet i Sauda. 34,6 mill. kroner ble gitt i tilsagn til et pilotanlegg for karbonfangst, som ved en fremtidig fullskalaversjon vil kunne fange 270 000 tonn CO₂ per år. Når det gjelder Finnfjord har de eksempelvis fått 100 mill. kroner i støtte fra Innovasjon Norge.
Teknologisenteret på Monstad (TCM) er også en viktig del av regjeringens satsning på CCS, der hensikten er å støtte utvikling og utprøving av teknologi for CO₂-fangst og bidra til realisering av storskala CCS-prosjekter. Vi har dessuten satset stort på fullskala CO₂-håndtering i Norge gjennom Langskip, som er det største klimaprosjektet i industrien noensinne og et viktig grep mot globale klimaendringer. Prosjektet legger til rette for læring knyttet til regulering og intensivering av CO₂-håndteringsaktiviteter til etterfølgende prosjekter i Norge, Europa og verden.
Olje- og energidepartementet, i samarbeid med Klima- og miljødepartementet og andre berørte departementer, utreder behov for endring av virkemiddelapparatet for å tilrettelegge for CO₂-håndtering på avfallsforbrenning og i industrien.