Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1796 (2022-2023)
Innlevert: 23.03.2023
Sendt: 24.03.2023
Besvart: 05.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva tenker statsråden om at behandlingstilbudet til spillavhengige blir svekket, og mener statsråden det er i tråd med regjeringens handlingsplan mot spilleproblemer?

Begrunnelse

• Til tross for at Norsk Tipping har enerett på pengespill i Norge, er det mange nordmenn som sliter med spilleavhengighet. Spillavhengighet er ikke bare noe som rammer den enkelte, men kan også gi store konsekvenser for den spilleavhengiges nærmeste, som ofte må håndtere avhengigheten og konsekvensene av den.
• I Norge skal minimum 0,5 prosent av overskuddet fra Norsk Tipping settes av til forebygging av spillavhengighet. Det er likevel stort behov for behandlingstilbud og andre hjelpetilbud utover dette, noe som også ble påpekt av regjeringen i handlingsplan mot spilleproblemer som ble lagt frem i fjor.
• I VG den 16. mars ble det imidlertid avdekket at flere tilbud som er viktig for å forebygge og behandle spilleavhengighet nå blir avviklet, blant annet behandlingstilbudet som Sykehuset Innlandet har tilbudt i lang tid. Denne uken ble det også klart at Spillavhengighet Norge ikke innvilges midler til videre drift av behandlingstilbudet sitt. Resultatet er en drastisk svekkelse av det offentlige behandlingstilbudet i Norge, og at det mest kjente ideelle tilbudet for spillavhengige legges ned.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Representantens spørsmål er forelagt de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet. Tilbakemeldingene viser at behandlingstilbudet for spilleavhengige i hovedsak er uendret. Helse Midt-Norge RHF viser til at regionen har styrket sine behandlingstilbud for spilleavhengige, primært i poliklinikker, med økt tilgjengelighet og utvikling av behandlings-tilbud både individuelt og i grupper.
Helse Sør-Øst RHF uttaler at helseforetakene verken har planlagt endring eller reduksjon i tilbudet. Dette gjelder også for Sykehuset Innlandet HF. Sistnevnte har som de andre helseforetakene polikliniske tjenester til pasienter med spillavhengighet i de ordinære TSB-teamene som en del av tilbudet ved de distriktspsykiatriske sentrene. Foretaket viser til at dette er tilbud til pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten og prioritert i henhold til prioriteringsveilederen for tverrfaglig spesialisert rusbehandling. I tillegg har Sykehuset Innlandet HF siden 2007 driftet to ulike lavterskeltilbud for spillavhengighet med midler fra handlingsplanen mot spilleproblemer. Dette gjelder tiltakene Fjernbasert behandling av spilleavhengige og Hjelpelinjen. Disse tilbudene vil fortsette, men i regi av andre aktører. Sykehuset Innlandet HF ønsker ikke å søke om midler for en ny periode, og er i dialog med Helsedirektoratet for å finne en ny aktør for Fjernbasert behandling. Helseforetaket vil drifte tilbudet frem til ny leverandør er på plass, og det er gjort avtale med Helsedirektoratet om en overlapping av tiltaket slik at pasientene ivaretas i denne perioden. Siden 2003 har Sykehuset Innlandet HF også driftet Hjelpelinjen på oppdrag fra Lotteritilsynet. Avtalen utløper ved utgangen av 2023, og helseforetaket har orientert Lotteritilsynet om at det ikke er aktuelt å fornye avtalen. Ifølge Lotteritilsynet vil Hjelpelinjen likevel videreføres og videreutvikles.
Helsedirektoratet opplyser at de etter påske lyser ut tilskuddsordningen Hjelpetiltak for personer med problematisk spilleadferd hvor midler til tiltaket Fjernbasert behandling er forankret. Direktoratet viser til at Spillavhengighet Norge både i 2022 og tidligere år har mottatt midler fra ulike tilskuddsordninger knyttet til handlingsplanen mot spilleproblemer. Organisasjonen kan på nytt søke om midler når Helsedirektoratet om kort tid lyser ut nevnte tilskuddsordning. Ut fra dette mener jeg at det ikke er grunnlag for å hevde at behandlings-tilbudet til spilleavhengige er svekket. Siden Fjernbasert behandling og Hjelpelinjen er planlagt videreført av andre kompetente leverandører, vil tiltakene i handlingsplanen fortsatt være godt ivaretatt.