Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1801 (2022-2023)
Innlevert: 24.03.2023
Sendt: 24.03.2023
Besvart: 29.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Hvordan samarbeider Norge med Somalia om trygge returer, gitt de kriterier landet har satt opp for å kunne ta imot?

Begrunnelse

Det er i dag flere som venter på retur til Somalia, og slik vi forstår har landet satt en rekke kriterier for dette samarbeidet. Det er krav om bevis for nasjonalitet, avklart bostedsadresse, ikke være i behov av psykisk eller fysisk medisinsk bistand, tilnærmet ingen kriminelle anmerkninger, risikovurdering og flere andre kriterier. I tillegg settes det krav som må oppfylles også av Norge, som returstønad på 10 000 dollar. Dette har for mange vært ukjent, og det er av interesse å få mer kunnskap om hvordan samarbeidet med Somalia er i disse sakene, og hvordan den enkelte sikres en trygg og forsvarlig retur.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Etter utlendingsloven er det Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som behandler enkeltsaker etter loven. Et helt sentralt vilkår for å få beskyttelse er at utlendingen risikerer forfølgelse eller står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved retur til hjemlandet.
Norske myndigheter ønsker at utlendinger som får avslag på søknad om opphold i Norge, returnerer til hjemlandet på egen hånd eller med assistert retur. Utlendingsmyndighetene gir informasjon om retur gjennom hele asylprosessen og det tilbys et assistert returprogram. Utlendinger uten lovlig opphold som returnerer med assistert retur kan få et reintegreringstilskudd på 15 000 kroner dersom de søker før utreisefristen, eller 5 000 kroner om de søker etter utreisefristen. Somaliske borgere kan i tillegg få inntil 30 000 kroner i form av tjenester som skole, arbeidstrening, hjelp til næringsetablering osv.
Dersom utlendinger uten lovlig opphold ikke returnerer på egen hånd eller med assistert retur, kan de bli tvangsreturnert av norsk politi. I likhet med vanlig praksis i forbindelse med retur til ulike land, avklarer politiet identitet og andre forhold knyttet til returen med myndighetene i Somalia. For å få til samarbeid med opprinnelsesland om tvangsretur av egne borgere er dialog om mulige hindringer og insentiver viktig. Norge og Somalia har et velfungerende samarbeid om retur av somaliske borgere uten lovlig opphold i Norge.