Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1804 (2022-2023)
Innlevert: 24.03.2023
Sendt: 24.03.2023
Besvart: 29.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hva vil regjeringen gjøre for å få ned saksbehandlingstiden hos UDI?

Begrunnelse

Både korona og ikke minst den store flyktningstrømmen som følge av krigen i Ukraina har satt press på UDI. Det å sikre at UDI får behandlet søknader grundig, men også effektivt er viktig. Både for den enkelte søker og for samfunnet er det viktig at dette går så raskt det er forsvarlig mulig å gjennomføre. Den senere tid har undertegnende blitt kontaktet av flere som opplever urimelig lang behandlingstid på søknader spesielt knyttet til arbeidsinnvandring og familiegjenforening.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg vil innledningsvis vise til mitt svar på tidligere spørsmål, jf. Dokument nr. 15:1270, 2323, 2327 og 2350 alle fra 2022 (sesjon 2021–2022) som omhandler samme tematikk.
Som representanten også beskriver i bakgrunnen for sitt spørsmål, har blant annet pandemien og det høye antallet fordrevne fra Ukraina satt press på UDI. Departementet følger nøye med på utviklingen i restanser og saksbehandlingstid i UDI. Dette har vært et hovedtema i alle etatsstyringsmøter med UDI de senere årene. UDI opplyste i siste etatsstyringsmøte med departementet, 23. mars i år, at det i år har vært positive resultater. Så langt i 2023 er restansene ifølge UDI redusert med om lag 4 000 saker.
Kapasiteten i utlendingsforvaltningen i politiet har også innvirkning på saksbehandlingstidene i UDI. Denne kapasiteten har blitt påvirket av de samme ekstraordinære hendelsene de siste årene som UDI. Politiets årsrapport viser imidlertid at de i siste del av 2022 har redusert både restansene og vente- og saksbehandlingstiden i utlendingssakene.
Departementet ga i 2022 UDI et eget oppdrag om å foreslå regelverksforenklinger for å effektivisere saksbehandlingen. Forslagene er nå til vurdering både i Justis- og beredskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Fra 2022 har UDI også gjort endringer i sin organisasjonsstruktur, for å støtte opp under best mulig flyteffektivitet. I tildelingsbrevene til både UDI og politiet for 2023, er det stilt krav om at de skal jobbe videre med å kartlegge flyt og mulige forbedringer i saksgangen.
Jeg er opptatt av at restansene i utlendingsforvaltningen skal reduseres og at saksbehandlingstidene skal kortes ned. Det er flere ytre faktorer som vil påvirke dette, slik som for eksempel antallet fordrevne fra Ukraina som kommer til Norge i tiden fremover. Jeg er glad for at vi akkurat nå ser en positiv utvikling, men jeg vil følge nøye med på utviklingen videre.