Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1833 (2022-2023)
Innlevert: 27.03.2023
Sendt: 27.03.2023
Besvart: 03.04.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes statsråden det er uproblematisk med offentlige bønnerop, eller vil hun sørge for å stoppe at dette blir en praksis i Norge?

Begrunnelse

I Sandefjord har det den senere tid vært stor debatt knyttet til offentlige bønnerop den senere tiden. Politiet og administrasjonen i Sandefjord kommune ga tillatelse til dette og på kveldstid fredag 24. mars ble ramadan innledet med offentlige bønnerop fra Mokollen i Sandefjord.
Religionsfriheten er viktig og helt grunnleggende i vårt samfunn, men det betyr ikke at man skal ha rett til å påtvinge andre sin religion. Offentlige bønnerop vil oppleves som forstyrrende for mange og hører etter FrPs syn ikke hjemme i Norge. Praksisen er heldigvis lite utbredt i Norge, men vi ser at flere moskeer har ønske om å begynne med denne praksisen, bla. i Drammen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Bønneropet som er bakgrunnen for spørsmålet, fant sted i Sandefjord i Sør-Øst politidistrikt. Etter det jeg forstår, var det snakk om et enkelttilfelle for å markere inngangen på Ramadan. Politidirektoratet har opplyst at lokalt politi vurderte at bønneropet, slik det ble beskrevet, var innenfor politivedtektenes regler om nattero. Henvendelsen ble behandlet som informasjon til politiet om en aktivitet som ikke krever tillatelse.
Norske moskeer har i liten grad praktisert innkalling til bønn med bønnerop; og støyplager fra moskeer har, så vidt meg bekjent, ikke vært et aktuelt problem hittil. Begrensningene som ligger i dagens regelverk synes å fungere tilfredsstillende.
En ev. rettslig regulering utover det som følger av lokale støyforskrifter, ville måtte vurderes opp mot retten til fri religionsutøvelse og ytringsfrihet nedfelt i Grunnloven og folkerettslige bestemmelser vi er bundet av. Saken fra Sandefjord viser at noen reagerer på denne typen religiøse ritualer i det offentlige rom, og slik sett er det ikke grunnlag for å si at dette er uproblematisk.
Vi ønsker at Norge skal være et livssynsåpent samfunn, og markeringer av ulike kulturelle eller religiøse høytider kan også være positivt for å skape forståelse og inkludering for øvrig i samfunnet. Det er lite som tyder på at bønnerop holder på å bli en praksis i Norge, og jeg ser ikke at det er behov for å se nærmere på regelverket nå.