Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1844 (2022-2023)
Innlevert: 28.03.2023
Sendt: 28.03.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 04.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Hvordan arbeider landbruks- og matministeren for at nye, bærekraftige kostråd skal ta hensyn til Stortingets mål, blant annet om økt sjølforsyning?

Begrunnelse

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i januar tildelingsbrev til Helsedirektoratet for 2023. Der er Helsedirektoratet gitt følgende oppdrag:

«De nordiske ernæringsanbefalingene er under revisjon, og skal ferdigstilles sommeren 2023. Hovedfokuset vil fortsatt være helseperspektivet, men sammenhengen mellom kosthold og overvekt og kosthold og bærekraft vil bli vurdert spesielt. Helsedirektoratet har sekretariatsfunksjon for arbeidet. Helsedirektoratet skal oppdatere de norske kostrådene på grunnlag av NNR 2022. Om bærekrafts- og miljøhensyn er tilstrekkelig dokumentert, skal dette integreres i rådene».

Nye ernæringsråd må også følge de øvrige politiske målsettingene som økt selvforsyningsgrad og tetting av inntektsgapet. Denne utviklingen må skje på grunnlag av ivaretakelse av beredskap og økt bruk av utmarksbeite, setring, klimatilpassing, investering i jord og økt produksjon av lokalmat og -drikke.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har fått oversendt spørsmål til stortingsrepresentant Fylkesnes fra landbruks- og matministeren da arbeidet med de nordiske ernæringsanbefalingene er mitt ansvarsområde.
Som stortingsrepresentant Fylkesnes påpeker har Helsedirektoratet i 2023 fått i oppdrag å oppdatere de norske kostrådene. Oppdateringen skal bygge på de nordiske ernæringsanbefalingene (NNR). Disse utgjør det vitenskapelige grunnlaget for nasjonale kostråd i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt de Baltiske landene.
Den 5. utgaven av NNR ble publisert i 2012/2013, og i juni 2023 publiseres den 6. utgaven. Anbefalingene må revideres med jevne mellomrom fordi det foregår mye forskning på kosthold. I oppdateringen som publiseres i juni skal overvekt/fedme og bærekraft integreres der det finnes tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for det, men anbefalingene utarbeides i første rekke utfra et helseperspektiv. Anbefalingene i NNR utarbeides etter strengt vitenskapelige metoder, og flere hundre uavhengige fagpersoner innenfor relevante tema bidrar. Å vurdere selvforsyningsgrad er ikke en del av mandatet til NNR-komiteen.
På grunnlag av anbefalingene i NNR kan myndighetene i hvert enkelt av de nordiske landene velge å revidere sine nasjonale kostråd. I Norge er det Helsedirektoratet som har dette ansvaret. Når NNR publiseres i juni 2023, vil Helsedirektoratet gå grundig gjennom kunnskapsgrunnlaget og anbefalingene. Videre vil Helsedirektoratet vurdere dette opp mot norske forhold, bl.a. hvilke helserelaterte utfordringer som er i det norske kostholdet, forbruksmønstre mv. Helsedirektoratet er i gang med å planlegge prosessen for dette arbeidet. Nærmere informasjon om denne prosessen vil bli kjent etter fremleggingen av NNR.
Det primære ved revisjon av de norske kostrådene vil være helseperspektivet. De øvrige politiske målsettingene som stortingsrepresentanten nevner er også viktige, men kostrådene skal være basert på vitenskapelige vurderinger primært knyttet til sammenhengen mellom kosthold og helse. Bærekraftsaspekter – herunder selvforsyningsgrad - kan integreres der det finnes tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for det.