Skriftlig spørsmål fra Nikolai Astrup (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1878 (2022-2023)
Innlevert: 31.03.2023
Sendt: 31.03.2023
Besvart: 14.04.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Nikolai Astrup (H)

Spørsmål

Nikolai Astrup (H): Ble Statnett instruert av regjeringen til å sette ned kapasiteten fra 1 400 MW til 1 100 MW på mellomlandsforbindelsen til UK for å begrense eksporten av kraft fra Norge, eller var dette et tiltak initiert av Statnett og sanksjonert av OED for å sikre symmetri på kabelen i UK, og kan statsråden bekrefte at kapasiteten på kabelen vil settes opp til 1 400 MW hvis Storbritannia setter opp kapasiteten til 1 400 MW på sin side?

Begrunnelse

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttalte i politisk kvarter fredag 17. mars 2023 at "vi har regulert eksporten av strøm til Storbritannia, altså regulert at man kan eksportere mindre strøm i den kabelen..". I finansministerens tale til Senterpartiets landsmøte gjentok Vedum påstanden om at regjeringen hadde instruert Statnett til å begrense eksporten av strøm til Storbritannia. Der sa han at "for seks måneder siden ble det sagt at det var helt umulig å regulere handelen gjennom England-kabelen og Tyskland-kabelen mer. Men i går ble det gjort av regjeringen, man har strammet inn muligheten for eksport til Storbritannia".
Statnett sier imidlertid til Teknisk Ukeblad at regjeringen ikke har instruert Statnett til å strupe eksporten til England, og at dette var en operasjonell beslutning initiert av dem, begrunnet i hensynet til symmetri i utvekslingen. Det følger av dette at dersom UK evner å sette opp kapasiteten på sin side, så vil Norge følge etter.
Olje- og energiministeren har tidligere slått fast, basert på faglige innspill fra NVE i august fjor, at begrensninger i eksporten må begrunnes i reelle hensyn til forsyningssikkerheten.
Finansministerens fremstilling fremstår i beste fall villedende, ettersom kapasiteten i kabelen vil settes opp dersom UK er i stand til å gjøre dette på sin side. Det står også i motstrid til både Statnetts versjon av saken og olje- og energiministerens tidligere uttalelser om handlingsrommet Norge har til å begrense utvekslingskapasiteten.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Overføringskapasiteten på North Sea Link (NSL) har ikke vært fullt utnyttet etter at den kom i ordinær drift mot slutten av oktober 2022. Under den forutgående prøvedriften på rundt ett år var kapasiteten varierende og hovedsakelig redusert begge veier. Noe redusert overføringskapasitet har fra britisk side vært begrunnet med tekniske forhold. En konsekvens har vært at det i enkelte perioder har vært mindre overføringskapasitet i forbindelsen inn til Norge enn fra Norge til Storbritannia. Hva som er faktisk flyt over kabelen, beror også på tilbud og etterspørsel i markedet, slik at denne asymmetrien har i praksis ikke hatt stor betydning for hvor mye strøm som faktisk flyter den ene eller den andre veien.
Den aktuelle situasjonen er tatt opp med britisk side både på myndighetsnivå, og av Statnett. Det har pågått dialog over tid mellom Statnett og deres partner i Storbritannia (National Grid ESO), og mellom Reguleringsmyndigheten for energi og den britiske regulatoren (Ofgem) med sikte på å forbedre situasjonen.
Etter konsesjonen for tilrettelegging av kraftutveksling med Storbritannia, plikter Statnett å rette seg etter de bestemmelser Olje- og energidepartementet treffer med hensyn til vilkår for overføringsforbindelsen. Med bakgrunn i situasjonen på britisk side har departementet i brev til Statnett av 15. mars presisert innholdet i Statnetts konsesjon. Departementet så behov for å presisere at konsesjonen skal forstås og praktiseres slik at det legges til rette for størst mulig grad av symmetri i tilgjengelig utvekslingskapasitet på forbindelsen.
Det er Statnetts oppgave å fastsette den eksakte kapasiteten på kabelen. I denne vurderingen skal hensynet til balanse i utvekslingskapasitet mellom landene inngå.