Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1880 (2022-2023)
Innlevert: 31.03.2023
Sendt: 31.03.2023
Besvart: 13.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvordan har statsråden tenkt å sikre at like tilfeller blir behandlet likt, og at sykehusøkonomi ikke fører til at pasienter som blir syke på høsten får et dårligere tilbud enn pasienter som blir syke på våren?

Begrunnelse

For litt over et år siden kunne vi på NRK lese hjerteskjærende historier om en kvinne som hadde vært utsatt for en pasientskade, og som følge av dette hadde fått uhelbredelig kreft. Ekspertpanelet anbefalte en behandling for denne kvinnen, men selv om Ekspertpanelets råd er definert som helsehjelp valgte sykehuset å ikke gi kvinnen behandlingen hun trengte. All den tid Ekspertpanelets råd er definert som helsehjelp har blant annet Kreftforeningen uttalt at det kan være ulovlig å ikke følge Ekspertpanelets råd. Likevel er ikke dette alltid praksisen i dag. Derfor fremmet Fremskrittspartiet et representantforslag i 2021 som skulle sikre at sykehusene fulgte Ekspertpanelets råd, i tråd med forventningene som lå til grunn da Ekspertpanelet ble opprettet.
Dette skulle blant annet sikre at man ikke fikk ulik behandling avhengig av hvilket sykehus man tilhørte, og sikre at ikke sykehusøkonomien blir førende for hvilket tilbud pasientene får. Etter at regjeringspartiene var med å stemme end forslaget, har situasjonen forverret seg. 21. mars uttalte Ekspertpanelets leder følgende i Dagens Medisin:
Det har vært en økning i antallet saker der helseforetakene ikke fulgte Ekspertpanelets råd.
– Vi ser at det ble gitt flere avslag i siste halvdel enn i første halvdel av året. Ved samme sykehus fikk én pasient ja på våren, mens en helt lik pasient fikk avslag sent på høsten. Da jeg snakket med dem, sa de at det nå ble lagt enda større vekt på økonomien.
Her ser vi altså at økonomiske hensyn fører til at like pasienter blir behandlet ulikt av det samme sykehuset. Det er ikke lenger bare et problem at dagens system fører til ulikheter på tvers av helseforetakene, men nå ser vi at det oppstår ulikheter for pasienter ut fra når på året de blir syke. Dette blir som om NAV skulle slutte å innvilge uføretrygd på høsten fordi man har gått tom for penger.
Denne situasjonen hadde vært unngått dersom regjeringen hadde stemt for den løsningen vi foreslo for litt over et år siden i Dokument 8:51S (2021-2022).
Statsråden har gjort likeverdig tilgang til helsetjenester til en av sine fanesaker. Her ser vi et tydelige eksempel på at det går i feil retning, og statsråden bør snarest foreslås en lovendring som sikrer pasienter likeverdig tilgang til behandlinger Ekspertpanelet anbefaler.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I 2021 ga Helse- og omsorgsdepartementet de regionale helseforetakene i oppdrag å gjennomføre en evaluering av Ekspertpanelet. Evalueringen hadde tre hovedformål: å evaluere Ekspertpanelets aktivitet, vurdere endringer i mandatet for Ekspertpanelet og vurdere hvordan pasienter med ALS kan omfattes av ordningen.
I juni 2022 ba jeg de regionale helseforetakene om å følge opp evalueringen av Ekspertpanelet, og gjennomføre endringer i mandatet og i de tekniske løsningene for henvisning av pasienter til panelet. Formålet med endringene var å bidra til at flere pasienter kan få sin sak vurdert av panelet. Ifølge Ekspertpanelet var det i 2021 en kraftig økning i antall saker Panelet vurderer at rådene ofte følges, men at det er variasjon i antall henvendelser fra ulike sykehus.