Seher Aydar (R): Hvor stor del av det norske bidraget til EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF) har gått til overgrep mot flyktninger i Libya?
Begrunnelse
Utenriksministeren har i tidligere svar på skriftlig spørsmål fra representant Tobias Drevland Lund av 9. februar 2022 vist til Norges bidrag til EUTF som et ledd i norsk hjelp til migranter i Libya:
«Gjennom norsk bidrag til EUs flergiverfond for Afrika (EUTF), totalt 260 mill. kroner, har Norge blant annet bidratt til IOM og UNHCRs arbeid med å bistå migranter som er strandet i Libya med basistjenester samt frivillig retur til hjemlandet. Flere av fondets prosjekter omfatter også lokalsamfunn i Libya som huser flyktninger og migranter.»
Granskningskommisjonen nedsatt av FNs menneskerettsråd (HRC) har imidlertid funnet at fondet har lagt til rette for forbrytelser mot menneskeheten, herunder tortur, mot flyktninger i Libya. I en rapport publisert 27. mars beskriver granskerne at statlige, libyske aktører, herunder kystvakten, vilkårlig berøvet flyktninger deres frihet og overleverte dem til interneringsleire hvor de blant annet ble drept, torturert og utsatt for seksuell og kjønnsbasert vold. Rapporten fastslår også at de samme aktørene mottok støtte fra EUTF for å stoppe flyktninger fra å ta seg til Europa:
«State affiliated entities in Libya also received technical, logistical, and monetary support from the European Union and its member States for inter alia the interception and return of migrants to Libya.»
Under Solberg-regjeringen var Norge med på å stifte EUTF, deltok som styremedlem og bidro ifølge utenriksministeren med 260 mill. kroner. Fra EUTFs dokumenter kan vi lese at fondet bevilget 42 mill. euro (ca. 420 mill. kroner med normale valutakurser) til første fase av et prosjekt kalt «Support to Integrated border and migration management in Libya», mens andre fase fikk 16,8 mill. euro (ca. 168 mill. kroner). I dette prosjektet inngikk støtte til den libyske kystvakten og andre aktører som utpekes i FN-rapporten.
Norge har et spesielt ansvar sett i lys av vårt lands deltakelse i bombingen av Libya, samt at flere av menneskene som forsøker å komme ut av Libya er på flukt fra regioner som har blitt destabilisert i kjølvannet av militæroperasjoner hvor Norge eller allierte land har deltatt, som Afghanistan og Irak.
Jeg ønsker i den forbindelse å vite hvor mange norske skattekroner som har gått til aktører som står bak overgrep mot flyktninger i Libya.