Silje Hjemdal (FrP): Kan statsråden redegjøre for hva som kom ut av utredningen og vil hun ta grep for å sikre for eksempel Nok.sentrene finansiering, slik at man kan unngå nedbemanning og dermed kutt i viktig hjelpetilbud til overgrepsutsatte?
Begrunnelse
Sentrene mot incest og seksuelle overgrep finansieres i dag med 20 % kommunale midler og 80 % statlige midler. Ifølge To rapporter bestilt fra Bufdir viser at denne finansieringsordningen gjør driften sårbar og er til hinder for et likeverdig tilbud over hele landet (Oslo Economics 2020). Nova-rapporten (2016) peker i tillegg på at ordningen er svært arbeidskrevende for de daglige lederne som bruker mye tid og ressurser på å hente inn relativt små midler fra kommunene, på bekostning av å utvikle tilbudet.
Sentrene varierer i dag fra 2,5 til 17 årsverk. Oslo Economics anbefaler en statlig fullfinansiering med en variabel komponent for å styrke de mest sårbare sentrene:
«(...) en sentralfinansiert modell bestående av basistilskudd i tillegg til en variabel komponent, er best egnet til å sikre driften av landets sentre mot incest og seksuelle overgrep og ressurssentre mot voldtekt etter gjeldende rundskriv og tildelingsbrev. Sentralfinansieringen fjerner den uforutsigbarheten sentrene lever med i dag, basistilskuddet sikrer at sentrene opprettholder en størrelse som er tilstrekkelig for å tilby faglig likeverdige tjenester og drive kostnadseffektivt, mens den variable komponenten ivaretar ulike behov for tilrettelegging som følge av forskjeller i befolkningsgrunnlag og geografi» (:26).
Ifølge foreløpige beregninger fra Bufdir vil dette innebære en økning på kr. 50 millioner over statsbudsjettet Kap. 840, post 61.
Sist månes besøkte jeg Nok Bergen der det fremkom at flere av sentrene er bekymret for den økonomiske situasjonen i 2023. Lav vekst i kommunene sin støtte kombinert med lavere tilskudd fra Bufdir enn de har søkt om, gjør at de reelle utgiftene på sentrene har vært langt høyere enn inntektene de siste årene. Flere sentre vil trolig måtte kutte årsverk til neste år. Dette vil gå ut over det viktige tilbudet de gir til mennesker som trenger hjelp etter å ha vært utsatt for seksuelle overgrep.
I Menon Economics sin undersøkelse (2023) av de samfunnsøkonomiske kostnadene av vold i nære relasjoner skriver de at:
«(...) Norge har mulighet til å spare samfunnet for store kostnader hvis man legger mer penger inn i forebygging og hjelpeapparat».
Forebygging handler ikke bare om å møte barn og voksne rundt barn. Mennesker som har blitt utsatt for vold og overgrep, er i større fare for å bli utsatt igjen. Hjelp er derfor et viktig forebyggende tiltak som kan hindre nye overgrep.
I et intervju med NRK 01. desember 2022, uttalte Barne- og familieminister Kjersti Toppe at departementet har utredet konsekvensene av forslagene i rapporten til Oslo Economics. Det er imidlertid uklart for undertegnede hva som kom ut av dette.