Aleksander Stokkebø (H): Hvilke avgifter til det offentlige påløper i dag olje- og gasselskapene ved elektrifisering med kraft fra land, hvordan skiller dette seg fra annen landbasert industri og hva er begrunnelsen for eventuelle forskjeller?
Begrunnelse
Det er behov for å få ned utslippene fra vår offshoreindustri, for å nå klimamålene samt sikre jobbene i et langsiktig perspektiv.
En gradvis økt CO₂-avgift og ambisiøse mål fra både Storting, regjering og næringen selv, bidrar til å fremskynde oljeselskapenes arbeid for mer klimavennlige metoder i driften av offshore-installasjoner.
Flere tiltak er aktuelle, herunder elektrifisering. Spørsmålet blir i et slikt tilfelle hvor man henter denne kraften fra.
Ved vurdering av hvilket tiltak som er best egnet til å kutte utslipp, vil enhver bedrift gjøre økonomiske beregninger av hva som gir best effekt sett opp mot kostnad.
Stadig flere felt elektrifiseres ved kraft fra land, da det i flere tilfeller kan anses å ha en lavere tiltakskost enn alternativene. Det er påpekt at olje- og gassnæringen blant annet er fritatt for elavgift på kraft til sokkelen. Bedriftsøkonomisk kan det følgelig være et rasjonelt valg å velge landstrøm, mens det samfunnsøkonomisk kan skape andre utfordringer. Kraftmangelen medfører allerede utfordringer for annen landbasert industri.
Jeg ønsker i denne omgang å få større klarhet i hvilke avgifter til det offentlige som i dag påløper olje- og gasselskapene ved elektrifisering med kraft fra land, hvordan dette skiller seg fra annen landbasert industri og hva som er begrunnelsen for eventuelle forskjeller. Jeg ber om at svaret gis med henvisning til de aktuelle lover og bestemmelser.