Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1949 (2022-2023)
Innlevert: 13.04.2023
Sendt: 14.04.2023
Besvart: 24.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Mener statsråden at det er i tråd med Hurdalsplattformen at Mental Helse sin hjelpetelefon har blitt nødt til å kutte i sitt tilbud?

Begrunnelse

I Hurdalsplattformen står det:

«Regjeringen vil rette opp uverdige forhold innen psykisk helse. Vi trenger bade lavterskel psykisk helsehjelp og en forpliktende kvalitetsreform og opptrapping innen psykisk helsevern. Som følge av pandemien trengs en særlig innsats for barn og unges psykiske helse».

Noen som særlig gjør en innsats på dette området er Mental Helse sin hjelpetelefon. I Varden 12. april kan vi lese om at de har sett seg nødt til å kutte og si opp ansatte. Som daglig leder ved Mental Helse svartjenester sier, så vil dette redusere tilgjengeligheten til denne viktige tjenesten.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg takker for spørsmålet fra representant Tobias Drevdal Lund. Vi deler engasjementet for et godt psykisk helsetilbud i landet vårt. Viktigheten av å styrke psykisk helsefeltet reflekteres også i Hurdalsplattformen som representanten viser til.
Psykisk helse er et av regjeringens viktigste satsingsområder. I budsjettet for 2023 er det bevilget 150 mill. kroner til styrking og utvikling av nye tiltak innen psykisk helse- og rusfeltet. Etter planen legger regjeringen frem en ny opptrappingsplan for psykisk helse før sommeren. Planen skal omfatte hele befolkningen – både barn, unge, voksne og eldre. Planen har tre hovedområder: det helsefremmende og forebyggende arbeidet; god hjelp der folk bor; og tilbudet til dem med alvorlige og sammensatte utfordringer. Både lavterskel psykisk helsehjelp og et bedre tilbud i kommunene og i spesialisthelsetjenesten vil bli omtalt i planen. Dette inkluderer tilbud til barn og unge.
Frem til 2023 var Mental Helses hjelpetelefon øremerket på statsbudsjettet. I årets budsjett ble de innlemmet i en søknadsbasert ordning med en ramme på 72 mill. kroner. Det er viktig for regjeringen at tilskuddsmidler fordeles på en åpen og rettferdig måte som sikrer like-behandling. Det må være kvaliteten på tilbudet som avgjør hvor mye midler man får. Derfor har vi valgt å flytte penger som tidligere ble bevilget til enkeltmottakere gjennom øremerkede tilskudd, inn i tilskuddsordninger som det kan søkes på.
Innenfor den søkbare ordningen i 2023 er Mental Helses hjelpetelefon tildelt omtrent like mye midler som organisasjonen mottok i øremerkede midler i 2022. Tidligere er det bevilget særlige engangsmidler begrunnet med covid 19-pandemien. Styrkingen skulle bidra til å sikre digitale informasjons-, veilednings- og støttetilbud til personer i vanskelige livs-situasjoner og deres pårørende som et supplement til det offentlige tilbudet under pandemien.
Regjeringens mål med politikken innen psykisk helsefeltet er at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, samt at de som har behov for psykisk helsehjelp skal få god og lett tilgjengelig hjelp. Det offentlige har ansvar for at det blir gitt nødvendige helse- og omsorgs-tjenester. Frivillige tilbud, som hjelpetelefoner, er imidlertid et viktig supplement til det offentlige tilbudet og viktige bidrag mtp. å realisere regjeringens mål.