Tobias Drevland Lund (R): Kan statsråden redegjøre for hvorvidt man vurderer, eller har vurdert, å gjøre Kragerø fengsel til et lavrisikofengsel for kvinner, og hvilke planer som foreligger for å sikre fengselets eksistens i et lengre tidsperspektiv?
Begrunnelse
Kragerø fengsel er bestemt omgjort fra kvinnefengsel til mannsfengsel etter beslutningen om å etablere høyrisiko kvinnefengsel i Skien ble fattet.
Ansatte i fengselet så vel som politikere og innbyggere i Kragerø er bekymra for om dette på sikt vil skape beleggingsmessige utfordringer og savner en begrunnelse for denne omleggingen. Behovet for en begrunnelse forsterkes av at det i regionen er et behov for et lavrisiko/utslusingtilbud for kvinner all den tid det nyopprettede kvinnefengselet Skien ikke vil få et slikt tilbud i sin nærhet. Tvert imot vil man måtte sluse innsatte til Ravneberget, Bredtveit og Evje som ligger14, 18 og 20 mil unna.
Det er mange gode grunner til å omgjøre Kragerø fengsel til et lavrisiko kvinnefengsel. Tjenestepersonellet i Kragerø fengsel har opparbeidet seg svært god kompetanse på kvinnesoning og fengselet har en styrket og god helsetjeneste både somatisk og psykisk. Kragerø kan tilby voksenopplæring og attføringsbedrift i umiddelbar nærhet, samt gode natur og nærmiljøkvaliteter for å sikre en så god tilbakevending til samfunnet som mulig for de innsatte.
Ansatte og politikere i Kragerø bekymrer seg for om denne omleggingen er begynnelsen på slutten på Kragerø fengsel og dermed svært viktige arbeidsplasser i Kragerø. Senterpartiets ordfører i Kragerø har engasjert seg i saken og har henvendt seg til ministeren for å få en forklaring på omleggingen og garantier for at Kragerø fengsel vil bestå også i fremtiden uten å få svar.