Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1959 (2022-2023)
Innlevert: 14.04.2023
Sendt: 14.04.2023
Besvart: 21.04.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hvilke vurderinger gjør statsråden seg i forbindelse med studentenes rapporterte mangel på motivasjon, og vil statsråden vurdere å innsette strakstiltak for å bøte på manglende motivasjon hos studentene?

Begrunnelse

14. April fikk vi presentert en SSB-rapport som viser at 4 av 10 studenter er mindre motivert på grunn av korona. Dette tallet er enda høyere blant profesjonsstudenter, hvor 54 prosent oppgir at pandemien har påvirket studiemotivasjonen negativt. Til sammenligning er tilsvarende andel 36 prosent blant masterstudenter. Dette er svært alarmerende tall.
Vi har lenge vært bekymret for hvilke langtidskonsekvenser korona ville gi våre unge og studenter. Vi ser nå pandemien har gått hardt ut over motivasjonen til studentene. Som kjent, er motivasjon en svært viktig faktor for læring.
Jeg ber om en redegjørelse for hvilke tiltak regjeringen har innført for å bøte på pandemien opp mot studenter, og eventuelle tiltak regjeringen har planer om å iverksette.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Representanten viser til en artikkel publisert av Statistisk sentralbyrå den 14. april som gjengir resultater fra den europeiske studentundersøkelsen Eurostudent. I undersøkelsen oppgir 42 prosent av studentene at korona har påvirket motivasjonen «ganske eller veldig negativt». Det er verdt å merke seg at disse tallene er fra april/mai 2022. Altså på tampen av en lang pandemi. Det er også verdt å merke seg at hele 81 prosent av studentene samtidig forventer at pandemien ikke vil påvirke deres studier videre.
Øyeblikksbildet studentene hadde våren 2022 modereres med andre ord av deres egne forventninger til at motivasjonen vil snu i positiv retning. Dette ser ut til å stemme med utviklingen som har skjedd etter at Eurostudent-undersøkelsen ble gjort. NOKUTs studiebarometer for 2022 viser at studentenes motivasjon er stigende i 2022. NOKUT skriver: «I 2022 er motivasjonen på vei opp igjen og er nær det den var rett før pandemien (Studiebarometeret 2022 – Hovedtendenser, side 5)». Disse svarene er fra høsten 2022.
Basert på denne utviklingen vil jeg ikke sette inn særskilte tiltak nå. Skulle det igjen bli nødvendig vil regjeringen vurdere å sette inn tiltak på lik linje med det som ble gjort under pandemien. Av disse tiltakene kan jeg nevne midler til studentsamskipnadene til sosiale lavterskeltilbud til studentene, midler for å lønne studenter til å følge opp medstudenter, midler til det psykiske helsetilbudet og midler til forebyggende tiltak rettet mot psykisk helse.