Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1962 (2022-2023)
Innlevert: 14.04.2023
Sendt: 14.04.2023
Besvart: 21.04.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Det skal utarbeides en egen unntaksforskrift som skal gi jordbruksforetak «rett til innleie av avløsere og landbruksvikarer til midlertidige arbeidsforhold», ifølge DN.
I hvilken utstrekning vil regjeringens innstramminger i reglene om innleie fra bemanningsforetak ramme landbruket, der behovet for ekstra arbeidskraft i stor grad er sesongpreget og faste arbeidsforhold ofte ikke er aktuelt?

Begrunnelse

Regjeringen ønsker at «faste og direkte stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv». Innen landbruket er det imidlertid ofte det er behov for å leie inn ekstra arbeidskraft i forbindelse med innhøsting, og gjerne fra utlandet. Vi husker at det var krise i mange jordbruksbedrifter under koronaepidemien da det var vanskelig å få inn ekstra arbeidskraft fra utlandet til å høste inn avlingene. Landbruks- og matministeren bes på denne bakgrunnen redegjøre for hvordan landbrukssektoren vil berøres av innstrammingene i midlertidige arbeidsforhold.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Jeg vil først vise til at Arbeids- og inkluderingsdepartementet i samråd med Landbruks- og matdepartementet (LMD) vil fastsette en revidert ny unntaksforskrift fra innleieforbudet etter arbeidsmiljøloven for jordbruksforetaks bruk av avløsere og landbruksvikarer. Dette er viktig for at norske bønder skal kunne benytte de viktige velferdsordningene over jordbruksavtalen. Inntil den nye unntaksforskriften er fastsatt, er ikrafttreden av forbudet utsatt når det gjelder innleie til avløsning i jordbruksforetak.
Bruk av sesongarbeidskraft i norsk jordbruk gjelder særlig grøntsektoren. Etter informasjon fra Gartnerhallen og Norsk Gartnerforbund er det i denne sektoren et behov på om lag 18 000 sesongarbeidere. De aller fleste kommer fra EØS-området, men anslagsvis 15-20 pst. kommer fra tredjeland, dvs. land utenfor EØS.
Ifølge den informasjon LMD har mottatt står jordbruksforetakene i all hovedsak selv som arbeidsgiver for sin sesongarbeidskraft. Dette innebærer at arbeidsforholdet ikke gjelder innleie, og dermed ikke reguleres av innleieforbudet.
Jeg vil videre vise til at jordbruksforetak fortsatt kan få bistand fra bemanningsbyråer, inkl. avløserlag, til å finne fram til og formidle slik arbeidskraft. Men det er da et krav at de personene det gjelder, blir direkte ansatt hos jordbruksforetaket. Privat formidling av arbeidskraft er regulert i kap. 8 i lov om arbeidsmarkedstjenester (arbeidsmarkedsloven).
Ut fra de overnevnte momenter legger jeg til grunn at forbudet som trådte i kraft 1. april i år mot innleie fra bemanningsforetak for arbeid av midlertidig karakter, kun i liten grad vil berøre norske jordbruksforetak.