Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1963 (2022-2023)
Innlevert: 14.04.2023
Sendt: 17.04.2023
Besvart: 24.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden sørge for at sikkerhet, og spesielt brannsikkerhet vil bli en del av regjeringens Bo trygt hjemme-reform, for å sikre tryggheten til eldre som bor hjemme?

Begrunnelse

I en sak i NRK Vestfold og Telemark, uttrykker brannsjef i Vestfold brannvesen bekymring for at regjeringens nye bo trygt hjemme-reform ikke inneholder brannsikkerhet, og at brannsikkerhet nærmest blir oversett i arbeidet med reformen.
I saken fremkommer det at 75 prosent av dem som omkommer i brann er eldre, pleietrengende eller personer med nedsatt funksjonsevne. Disse er spesielt utsatt dersom det skulle oppstå brann i hjemmet.
Regjeringens reform har som mål at flere skal kunne bo lenger hjemme. Brannsjefen mener det er flere eldre som burde bo på institusjon, fordi det rett og slett ikke er trygt for dem å bo hjemme dersom det skulle oppstå brann. Mange vil ha vanskeligheter med å komme seg ut av huset på egenhånd. Flere eldre som bor hjemme kan ha store utfordringer med for eksempel å snu seg i senga, komme seg rundt på egenhånd, eller de har andre kognitive utfordringer. Dette gjør dem spesielt utsatt dersom det skulle oppstå brann.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Bo trygt hjemme-reformen skal legges fram i juni 2023. Stortingsmeldingen utarbeides rundt fire innsatsområder: Levende lokalsamfunn; Boligtilpasning og planlegging; Kompetente og myndiggjorte medarbeidere; og Trygghet for brukere og støtte til pårørende. I meldingen vil vi adressere en rekke temaer, også utfordringer knyttet til eldre hjemmeboende og brann og brannforebygging, som representanten etterlyser.
Skal vi lykkes med målet om en god og trygg alderdom må vi følge flere spor, som å styrke folkehelse og forebygging, bedre planlegging av lokalsamfunn og boligpolitikk for mer aldersvennlige og inkluderende løsninger, samt videreutvikle helse- og omsorgstjenestene for å nevne noen. Derfor har vi allerede fra oppstarten sørget for at innholdet utarbeides på tvers av flere departementer. Dette fordi mer egnede boliger, levende lokalsamfunn med aktiviteter og forebyggende tjenester, utdanning og personell i tjenestene, henger sammen.
Vi har derfor også gått bredt ut i innspillsprosessen, og vi har mottatt en rekke gode innspill fra brukere og pårørende, fag- og interesseorganisasjoner, sivilsamfunn og ulike sektorer, som brann- og redningsetater, samt fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Vårt mål er at det gjennom en helhetlig tilnærming og satsing på vår felles helse- og velferds-tjeneste skal være trygt for eldre å bo lenger hjemme, for de som kan og vil.