Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1985 (2022-2023)
Innlevert: 19.04.2023
Sendt: 19.04.2023
Besvart: 26.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle de oppgavene som Pårørendesenteret i Stavanger har ivaretatt av pårørendearbeid i det ganske land blir ivaretatt nå når senteret har fått avslag på de søkbare midlene i Helsedirektoratet?

Begrunnelse

Under Rogalandstinget 14. april ble det uttrykt stor bekymring for at Pårørendesenteret i Stavanger ikke har fått sikret finansiering videre etter at de mistet de øremerka midlene på statsbudsjettet for 2023.
Pårørendesenteret i Stavanger har drevet sitt arbeid i 25 år. Siden 2014 har de mottatt øremerka midler på statsbudsjettet. Senteret har en nasjonal funksjon. Ca. 50 % av henvendelsene kommer fra kommuner og ansatte i kommuner og sykehus fra hele landet, hvor de ansatte ber om råd ift pårørende, pårørendestrategier, veiledning, opplæring og kurs. I tillegg driver senteret forskning sammen med flere kompetansemiljø, og leder har ansvar for en nasjonal pårørendekonferanse. Utenom alt dette, kan pårørende ta direktekontakt til et lavterskel samtaleopplegg. Samtaler som er helt nødvendige for at pårørende skal makte å stå i dette viktige arbeide enten med sine gamle, eller syke med ulike sykdommer det være seg rus/ psykiatri eller kreft eller annet.
Nå opplever pårørende og offentlig ansatte at et godt og viktig fagmiljø som har vært en trygghet for dem, kan forsvinne. Senteret har sendt ut permisjonsvarsel til 24 ansatte med høy faglig utdanning og lang erfaring.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen ønsker åpenhet og rettferdighet i tilskuddsforvaltningen. Det kan blant annet oppnås gjennom å fjerne øremerkede tilskudd og tydeliggjøre formål og tildelingskriterier. Derfor ble det øremerkede tilskuddet til Pårørendesenteret i Stavanger fra 2023 flyttet til den søkbare tilskuddsordningen til bruker- og pårørendearbeid innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet. Beslutningen var en del av regjeringens områdegjennomgang av enkeltstående tilskudd til navngitte mottakere, for å sørge for en mer rettferdig fordeling av tilskudd.
En evaluering av tilskuddsordningen pekte på behovet for å justere innretningen i regelverket for å tydeliggjøre mål og ønskede samfunnseffekter. Riksrevisjonens undersøkelse av tilskudd til organisasjoner fra 2022 slår også fast at mål og kriterier for tilskudd ikke er tilstrekkelig tydelige og presise. Derfor har regjeringen fra 2023 revidert regelverket for denne ordningen, blant annet for å tydeliggjøre at tilskuddets hovedformål er å bidra til økt brukermedvirkning, både individuelt og i utformingen av tilbud og tjenester gjennom å styrke organisasjonenes drift og informasjonsvirksomhet.
Det er generelt stor konkurranse om tilskuddsmidler på HODs ordninger rettet mot ideelle og frivillige organisasjoner. For tilskuddet til bruker- og pårørendeorganisasjoner ble det søkt om i overkant av 250 mill. kroner med en søknadsbasert tilskuddspott på 144 mill. kroner. Dette viser at det er svært hard konkurranse om potten i år. Det er Helsedirektoratet som har ansvar for tilskuddsforvaltningen. Søkere har på ordinært vis anledning til å klage til Helsedirektoratet på vedtaket om avslag. Dersom avslaget opprettholdes sendes klagen til Helse- og omsorgsdepartementet som endelig klageinstans.
Jeg vil også understreke at kommunene har et selvstendig ansvar for å ivareta pårørende, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6 som lyder som følger:
Til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte blant annet i form av:

1. Opplæring og veiledning
2. Avlastningstiltak
3. Omsorgsstønad

Jeg har stor tiltro til at kommunene følger opp sitt lovpålagte ansvar med ivaretakelse av pårørende. Samtidig skal vi fra statens side jobbe videre for å støtte kommunene i dette ansvaret gjennom tydelige rammer og faglig støtte. Blant annet vil pårørendestøtte løftes fram som en viktig del av regjeringens nye eldrereform som skal legges fram før sommeren. Vi vet også at samarbeidsavtaler er et viktig skritt på veien til en bedre pårørendehverdag. Derfor har jeg gitt Helsedirektoratet i oppdrag å videreutvikle pårørendeavtalen som et verktøy for bedre samarbeid mellom kommunen og pårørende. Avtalen vil gi de pårørende større grad av medvirkning og mulighet for individuell tilpasning av tilbudet. Avtalen skal sørge for forutsigbarhet, tydelige roller og forventningsavklaring i samarbeidet med kommunene. Til sommeren får vi svar på oppdraget som jeg vil følge opp i mitt videre arbeid.