Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1994 (2022-2023)
Innlevert: 19.04.2023
Sendt: 20.04.2023
Besvart: 28.04.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Lørdag 15. april stengte Tyskland ned sine siste kjernekraftverk, og kraftproduksjon på opp mot dobbelt så mye som kapasiteten på Nordlink-utvekslingskabelen mellom Norge og Tyskland forsvant. Tysklands regulerbare kraft forsvinner altså samtidig som prognoser viser framtidig kraftunderskudd i Norge om noen år.
Kan statsråden avklare hvordan nedleggelsen av kjernekraften vil påvirke de norske strømprisene, og ikke minst hvordan dette vil påvirke kraftutvekslingen mellom landene, både i dag og framover?

Begrunnelse

De siste 3, av engang totalt 17, kjernekraftverkene var planlagt nedlagt i desember 2022, men kraftverkene ble opprettholdt noen måneder lenger pga. energikrisen og fare for forsyningssikkerheten. Energikrisen pågår fortsatt, men kraftverkene ble allikevel stengt. Produksjonskapasitet på 2 600 MW ble faset ut, tilsvarende dobbelt så mye som eksportkabelen Nordlink mellom Norge og Tyskland. Altså opp mot 25 TWH
Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i analyseselskapet Volue Insight sa til Dagsrevyen mandag 10. april at nedleggelsen av de tre tyske kjernekraftverkene betyr færre gratistimer når det er mye vind og sol i Tyskland, kraft som tyskerne til nå har sendt til Norge.
Effekten på karbonfotavtrykket i Tyskland med CO₂/kwt vises allerede med en markant økning på karbonfotavtrykket pr kwt etter nedstegningen, fra rundt 439g/CO₂ til 492 g/kwt, ifølge siden https://app.electricitymaps.com/map.
Norge har levert store mengder kraft via NordLink kabelen siden oppstarten. Kabelen ble solgt inn med lovnader om billig eller gratis sol og vindkraft og som et forssyningssikkerhet tiltak. Det er vanskelig å se hvordan dette oppnås når den regulerbare og stabile kraften forsvinner. Det er også vanskelig å forstå hvordan land Norge er tilknyttet med via kraftkabler, og med utvekslingsavtaler, kan legge ned sin kraftproduksjon, og slik legge sten til byrden for tilknyttede land, uten at regjeringen protesterer.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Alle europeiske land, deriblant Tyskland, har ambisjoner om å bygge ut fornybar kraftproduksjon mot 2050. Tyskland har i lang tid hatt en plan om å fase ut landets kjernekraft. I midten av april stengte de siste tre reaktorene ned. Tyskland har i tillegg en plan om å gradvis fase ut landets kullkraftproduksjon. Disse planene og gjennomføringen har vært kjent for markedsaktørene i lang tid.
Prisen på kraft i Norge fastsettes basert på tilbud og etterspørsel. Det er flere faktorer som påvirker kraftprisen over tid. Norge har som kjent et værbasert kraftsystem, bygget på hovedsakelig vannkraft og noe vindkraft. Det vil si at været påvirker prisutviklingen i Norge. Norge er samtidig en del av et integrert europeisk kraftmarked. Energiutviklingen i land Norge handler kraft med vil derfor ha noe å si for prisutviklingen i Norge.
I 2020 var tysk kjernekraftproduksjon på om lag 64,4 TWh, noe som utgjorde 11 pst. av den totale kraftproduksjonen i landet. Dette var fordelt på seks reaktorer. Tre av disse reaktorene ble nedstengt i 2021, mens de tre siste stengte ned nå i midten av april. Kjernekraft er en stabil energikilde som produserer jevnt over tid, og kan betegnes som grunnlastproduksjon. Nedleggelsen av de siste tyske kjernekraftreaktorene innebærer et betydelig bortfall av kraftproduksjon, og betyr at Tyskland vil måtte benytte seg av alternative energikilder for å dekke etterspørselen. Eventuelt kan landet eksportere mindre eller øke importen.
Norge er tilknyttet det europeiske markedet gjennom utenlandsforbindelser, og vi vil derfor også kunne bli påvirket av endringer blant annet i Tyskland. Alt annet likt, så vil mindre tilgang på kraft føre til høyere priser i markedet. Det er i midlertidig vanskelig å anslå den isolerte effekten av bortfallet av kjernekraftproduksjon i Tyskland på norske priser ettersom kraftprisen avhenger av en rekke forhold, som for eksempel at det også bygges ut mye ny produksjon i Tyskland, særlig i form av vind- og solkraft.