Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1996 (2022-2023)
Innlevert: 20.04.2023
Sendt: 20.04.2023
Besvart: 27.04.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): På Rogalandstinget fortalte filmselskapet Chezville at det i et avslag fra filminstituttet sto «Jeg vurderer dette prosjektet til å bli veldig lokalt. «Mongoland» har åpenbart en posisjon i Stavanger-regionen, men nasjonalt blir dette smalt. (...) Dermed blir det en film for en lokal liten fanskare. Lokal bransje og politikere ber om at tildelingsbrevet til de regionale filmsentre endres ved at setningen «For spillefilm og dramaserie skal eventuelle tilskudd begrenses til utvikling.»
Kan kulturministeren sørge for at det blir gjort?

Begrunnelse

Rogalandstinget ble arrangert 14/4 i år. Der var Stortingsrepresentantene fra Rogaland i møte med over 50 lokale bedrifter og organisasjoner- Her deltok blant annet filmkraft og produksjonsselskapet Chezville. Da sistnevnte søkte om penger til å lage oppfølgeren til suksessen «Mongoland», «Underland», var svaret fra Norsk filminstitutt nei. I begrunnelsen for avslaget skriver konsulenten blant annet:
«Jeg vurderer dette prosjektet til å bli veldig lokalt. «Mongoland» har åpenbart en posisjon i Stavanger-regionen, men nasjonalt blir dette smalt. (...) Dermed blir det en film for en lokal liten fanskare.» Dette blir med rette oppfattet som hovedstadsarroganse!
En samlet filmbransje i Rogaland og flere kommuner i rogaland inkludert Haugesund, Stavanger og Sandnes ber om at tildelingsbrevet til de regionale filmsentre endres ved at setningen «For spillefilm og dramaserie skal eventuelle tilskudd begrenses til utvikling.» Dette nettopp for å unngå at filmstøtte skjevfordeles og at produsenter utenom hovedstaden har like muligheter til å få støtte.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Regjeringen er i ferd med å utarbeide en ny regional filmpolitikk i samråd med de regionale filmvirksomhetene, deres eiere (fylkeskommuner og kommuner) og øvrig filmbransje. Som ledd i dette arbeidet gjennomgås rammevilkårene til de regionale filmsentrene og fondene. Spørsmålet om regionale filmsentre skal kunne gi tilskudd til produksjon av lange formater som spillefilm og dramaserier, vil bli vurdert som ledd i dette arbeidet.
Begrensningen som er tatt inn i tildelingsbrevene til de regionale filmsentrene innebærer at regionale filmsentre kan gi tilskudd til produksjon av kort- og dokumentarfilm, men ikke til spillefilm og dramaserier. Denne forutsetningen ble lagt i filmmeldingen i 2015, jf. Meld. St. 30 (2014-2015) og en samlet komite sluttet seg til forslaget, jf. Innst. 83 S. (2015-2016). Jeg legger derfor til grunn at en eventuell endring i denne forutsetningen bør forankres i Stortinget.
Jeg vil derfor komme tilbake til Stortinget med rammene for en ny regional filmpolitikk.