Mona Fagerås (SV): Hva gjøres for å få ned sakbehandlingstiden for asyksøkere, mener statsråden at det er rettferdig at døtrene til familiefaren fra Lofoten og mange andre barn må risikere å vente i lang tid på å få svar på sin søknad om familiegjenforening, og er det i det hele tatt mulig å søke om familiegjenforening tidligere, altså før utvisningstiden er gått ut og vil ministeren øke kapasiteten til UDI og be direktoratet om å prioritere saker hvor det er barn involvert fremfor å lete etter saksbehandlingsfeil eller feil opplysninger i 26 år gamle?
Begrunnelse
I april for 4 år siden ble Ahmad Charafeddine utvist fra Norge på grunn av at han hadde oppgitt feil identitet da han kom til landet 22 år tidligere. Charafeddine valgte selv å melde tilbake til norske myndigheter om at han hadde oppgitt feil opplysninger ved ankomst Norge. Deretter fulgte en mange års kamp for å kjempe for sin rett til å være en far og en omsorgsperson for sine 4 barn. Ahmad ble utvist fra landet, og fikk 5 års utvisning selv om loven er tydelig på at barn skal hensyntas og at det er maksimalt to års utvisning i saker da barn er involvert.
De siste fire årene har Ahmad bodd i Libanon i et land som har vært preget av stor uro og som har vært under press som følge av en høy andel flyktninger fra Syria. Hjemme i Lofoten i Norge har hans kone og hans fire døtre levd i frykt for at noe skulle skje. Ahmad har i tiden borte fra Norge overlevd politisk ustabilitet, den forferdelige eksplosjonen i Beirut, vært altfor nær terrorbombene i Istanbul i 2022 og var også uheldig å være i Tyrkia under jordskjelvet tidligere i år. En familie som for fire år siden bodde i trygge rammer mens de pusset opp sin bolig på Fygle i Lofoten opplever nå jevnlig påkjenninger som for enhver familie i Norge ville være en krise i seg selv.
Norske myndigheter har ikke bare ilagt Ahmad en straff, men også hans døtre er blitt hardt straffet for de feilene Ahmad gjorde for 26 år siden. De fire døtrene til Ahmad gleder seg derfor til få far tilbake til Lofoten, men en ny stor bekymring har dukket opp hos familien. Sivilombudet viste sommeren 2022 til at saksbehandlingstiden i familiegjenforeningssaker kan være opp mot 19 måneder, og Advokatbladet peker på at flere 100 søker må vente over to år på søknaden.