Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2023 (2022-2023)
Innlevert: 21.04.2023
Sendt: 21.04.2023
Besvart: 27.04.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hvordan har statsråden fulgt opp rapporten om terskel for utvisning i saker som berører barn?

Begrunnelse

I januar 2022 ble rapporten fra ekstern arbeidsgruppe som har vurdert terskelen for utvisning i saker som berører barn avgitt til Justis- og beredskapsdepartementet. Arbeidsgruppen skulle se på temaet utvisning på grunn av grove brudd på utlendingsloven i saker som berører barn. Mandatet var å gi en beskrivelse av norsk og internasjonalt regelverk, samt forvaltningspraksis og rettspraksis. Gruppen skulle også gi en vurdering av om det er behov for endringer i regler eller retningslinjer.
Flertallet i denne arbeidsgruppen har funnet grunn til å anbefale flere endringer i regelverk og praksis. Dette flertallet mener også at det over tid kan sies å ha etablert seg en streng praksis på området som kan skape noe tvil om barnets rettigheter i tilstrekkelig grad løftes frem i avveiningen mellom statens og barnets interesser.
En samlet arbeidsgruppe kom i rapporten frem til en rekke forslag til tiltak og flertallet kom videre med ytterligere forslag til tiltak.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som jeg har opplyst bl.a. i mitt svar på spørsmål nr. 1510 til skriftlig besvarelse fra representanten Drevland Lund, arbeider departementet med ulike spørsmål knyttet til saker om utvisning av foreldre med barn i Norge. Arbeidsgrupperapporten fra 2022 inngår i dette arbeidet.
Det samme gjør den etterfølgende dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol 23. juni 2022 (Alleleh mfl. mot Norge), hvor EMD etter en gjennomgang av de prinsippene som var lagt til grunn av norske myndigheter, kom til enstemmig frifinnelse av staten.
Med virkning fra 1. mars i år er det satt i kraft forskriftsendringer som styrker retten til nemndmøtebehandling og personlig fremmøte i forbindelse med utvisningsspørsmålet i saker som er knyttet til tilbakekall av statsborgerskap.
Det er videre gitt en instruks til UDI for å motvirke at den reelle familiesplittelsen blir vesentlig lengre enn det som følger av utvisningsvedtak hvor det er fastsatt et tidsbegrenset innreiseforbud. Instruksen innebærer at det kan fremmes søknad om ny familiegjenforening inntil seks måneder før det tidsbegrensede innreiseforbudet utløper. Det er også instruert om at de aktuelle søknadene normalt skal prioriteres for behandling innen seks måneder.
I tråd med det som ble anbefalt i den aktuelle arbeidsgrupperapporten, har UDI videre gjennomført praktiske grep for at det i forhåndsvarsel om utvisning skal gis lik informasjon, uavhengig av om forhåndsvarsel sendes fra UDI eller politiet.
Departementet har nylig hatt på høring et forslag om en lavere terskel for nemndmøtebehandling i utvisningssaker som gjelder foreldre med barn i Norge. I høringsnotatet viste departementet til at nemndmøtebehandling med deltakelse av lekmedlemmer, kan være spesielt viktig i disse sakene. Høringsfristen var 30. mars i år, og departementet arbeider nå med oppfølgingen.
Både i arbeidsgrupperapporten fra 2022 og i innspill fra flere aktører, har muligheten for muntlig høring av barn blitt trukket fram som spesielt viktig. UDI mottok høsten 2022 en FOU-rapport fra Fafo om høring av barn i utvisningssaker. Departementet har forelagt rapporten for UNE for deres merknader, og disse er publisert på UNEs egne hjemmesider. Det fremgår blant annet av merknadene fra UNE at det er en rekke spørsmål som krever grundigere vurdering før departementet tar stilling til hvilke tiltak som bør gjennomføres.
Både med grunnlag i arbeidsgrupperapporten fra 2022 og med grunnlag bl.a. i egne drøftinger med etatene, arbeider departementet også med å vurdere flere andre tiltak som vil bli kunngjort så snart de er klare. Dette gjelder blant annet tiltak knyttet til selve utvisningsvurderingen.