Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2073 (2022-2023)
Innlevert: 27.04.2023
Sendt: 27.04.2023
Besvart: 08.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvor mye brukte Helsedirektoratet på å føre tilsyn med alkoholreklame på internett og på sosiale/digitale medier i 2022, og hvor mye er budsjettert for 2023?

Begrunnelse

I Dokument nr. 15:1184 (2022-2023) svarer ikke ministeren på kostnadene Helsedirektoratet har hatt for å føre tilsyn av bryggerier, alkoholleverandører eller serveringsteder på nett og i sosiale/digitale medier.
Spørsmålsstiller brukte i nevnte spørsmål blant annet følgende begrunnelse:
Helsedirektoratet har sendt varsler til opp mot over 100 bryggeri og leverandører for brudd på reklameforbudet.
Senest i Ba der 7 Fjell har mottatt over 40 sider med skjermdumper fra sosiale medier der direktoratet bryggerier har brutt regelverket.
Dette skaper mye fortvilelse og frustrasjon hos stolte lokale produsenter som utøver kvalitetshåndverk og formidler norsk kultur og tradisjon.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helsedirektoratet har etter alkoholloven § 9-3 ansvar for å føre tilsyn med at alkoholreklame-forbudet overholdes. Tilsynsarbeidet er viktig for å sikre etterlevelse av reklameforbudet. Som ansvarlig tilsynsorgan må Helsedirektoratet selv løpende vurdere hva slags tilsyn det er behov for.
I 2015 trådte en rekke unntak fra reklameforbudet i kraft. Unntakene er nedfelt i alkoholforskriften § 14-3. Direktoratet vurderte at det ville være behov for et større systematisk tilsyn når unntakene som ble innført i 2015 hadde fått anledning til å virke en stund. Tilsynet ble gjennomført i 2022 og var rettet mot alkoholaktører – importører, grossister og produsenter. Tilsynet bestod i stikkprøvekontroll av innhold på hjemmesider, Facebooksider og Instagramkonto til utvalgte aktører.
Helsedirektoratet innhentet i 2022 en oversikt over aktører med stort nedslagsfelt i sosiale medier (antall følgere mm.) fra ekstern konsulent. Helsedirektoratet har opplyst at kostnaden knyttet til dette var 76 300 kroner. I etterkant av tilsynet arrangerte direktoratet våren 2023 et oppfølgings- og veiledningsseminar for bransjeaktører til en kostnad på 13 779 kroner.
Helsedirektoratet har for tiden ca. fire årsverk knyttet til forvaltning av alkoholloven, som i tillegg til tilsynsvirksomhet omfatter blant annet lovfortolkning, veiledning, saksbehandling av søknader om statlige bevillinger og oppfølging av presse- og publikumshenvendelser. Om lag halvparten av årsverkene er finansiert gjennom saksbehandlings- og omsetningsgebyrer. Direktoratet fører ikke oversikt over hvor mye av ressursbruken som medgår til tilsynsvirksomheten spesifikt.