Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2081 (2022-2023)
Innlevert: 27.04.2023
Sendt: 28.04.2023
Besvart: 08.05.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Den 16. mars presenterte EU-kommisjonen et rammeverk for kritiske råmaterialer (Critical Raw Materials Act), som setter strenge standarder for "innenlands kapasitet" for utvinning, foredeling og resirkulering av blant annet sjeldne jordartsmetaller.
Vil Norge anses som "innenlands kapasitet" etter denne rettsakten?

Begrunnelse

EU-kommisjonen presenterte 16. mars et rammeverk med tiltak for å sikre EUs tilgang til diversifisert og bærekraftig forsyning av kritiske råmaterialer. Rettsakten gir en oversikt over strategiske råmaterialer som er avgjørende for Europas grønne og digitale omstilling. Forordningen inkluderer både kritiske og strategiske råmaterialer. Videre setter den standarder for innenlandsk kapasitet for å diversifisere EUs forsyning innen 2030, med mål om:

- Minst 10 % av EUs årlige forbruk til utvinning,
- Minst 40 % av EUs årlige forbruk til foredling,
- Minst 15 % av EUs årlige forbruk til resirkulering,
- Ikke mer enn 65 % av EUs årlige forbruk av hvert strategisk råmateriale på ethvert stadium av bearbeiding skal komme fra ett enkelt tredjeland.

Forordningen er merket EØS-relevant, men det er uklart for spørsmålsstiller om Norge omfattes av det EU-kommisjonen omtaler som "innenlands kapasitet". Dette vil være relevant for norsk mineralindustri, og spesielt for utvinning på Fensfeltet, som antas å inneholde Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: EU-kommisjonens forslag til Critical Raw Materials Act (CRMA) er et omfattende rammeverk som vil ha stor betydning for mineralnæringen og industrien i EU-landene, og for unionens og arbeid med å bedre tilgangen til kritiske råvarer.
Kommisjonen har vurdert forslaget som EØS-relevant. Det er likevel slik at dets nærmere innhold og betydning for EØS-retten vurderes i en pågående prosess. Som nevnt i svar på spørsmål til skriftlig besvarelse den 27. april 2023 foretar Norge nå i samarbeid med de andre EØS-landene og EFTA-sekretariatet vår egen vurdering av EØS-relevans. I dette arbeidet inngår også vurderinger av betydningen for norske interesser. Dersom konklusjonen blir at rammeverket for kritiske råvarer vurderes som EØS-relevant, vil det vurderes behov for eventuelle tilpasningstekster. Den foreslåtte tekstens henvisning til «Union capacities» eller «domestic capabilities» er derfor ikke endelig avklart, og dette kan være forhold som krever tilpasningstekster.
I forbindelse med utarbeidelsen av rammeverket for kritiske råvarer arrangerte Nærings- og fiskeridepartementet i november 2022 et digitalt innspillsmøte der Kommisjonen ga en orientering. Dette for å sikre at norske aktører ble kjent med og kunne spille inn tidlig i EUs prosess. Kommisjonens forslag er på offentlig høring hvor også berørte interesser fra Norge har anledning til å gi innspill. Informasjon om dette er publisert på regjeringens nettsider, se øvrige detaljer her. Vi har oppfordret norske interesser som sender innspill til EU-kommisjonen om å sende en kopi til Nærings- og fiskeridepartementet, da det er relevant for oss i den videre dialogen med EU.