Une Bastholm (MDG): Vann- og avløpssystemene i flere byer og tettsteder klarer ikke å håndtere store nedbørsmengder. Dette skaper oversvømmelse, flom og store skader. Klimaendringene medfører også endrede nedbørsmønstre som kan forverre situasjonen flere steder.
Vil regjeringen følge opp sin lovnad i Hurdalsplattformen om å bidra til å tette etterslepet på vann og avløp i kommunene, og vil regjeringen ta initiativ til å gi kommunene lovhjemmel til å pålegge overvannsgebyr for eiendomseiere som ikke sørger for god nok håndtering av overvann?
Begrunnelse
Ved flere sterke nedbørsperioder har flere byer, blant annet Oslo (https://www.aftenposten.no/oslo/i/mrG1q4/hva-gjoer-man-med-en-by-som-ikke-er-bygget-for-styrtregn) og Bergen (https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/ber-folk-forberede-seg-pa-mer-regn-i-arene-fremover/15466916/) opplevd store ansamlinger av overvann som har skapt store utfordringer i bybildet. Flere andre byer og tettsteder over hele landet sliter med samme utfordring. Manglende vedlikehold og utbedring av rør, få naturlige dreneringsløsninger og byutvikling som ikke har tatt hensyn til overvannshåndtering bidrar til å øke forekomsten og alvoret fra slike hendelser.
Etterslepet i Norge for vann- og avløp tilsvarer flere hundre milliarder i følge Sintef (https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/va-infrastrukturen-utgatt-pa-dato-ma-oppgraderes-for-enorme-belop/). Det er derfor viktig at statlige myndigheter bidrar til at etterslepet kan tettes og at vi bygger opp vann- og avløpssystemer som skaper forutsigbarhet for byer og lokalsamfunn rundt håndteringen av store vannmengder.
Hurdalsplattformen sier at regjeringen vil:
"Bidra med løsninger til kommunenes arbeid med å tette etterslepet på rehabilitering og bygging av vann- og avløpsløsninger. Regjeringen vil fremme forslag om en sektorlov for vann."