Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2104 (2022-2023)
Innlevert: 30.04.2023
Sendt: 02.05.2023
Besvart: 08.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Finnes det et tilsvarende offentlig tilbud som det Hurdalssjøen Recovery Senter tilbyr pasienter med rus og psykiatri som klinikkens sårbare pasienter vil overføres til nå som regjeringen avvikler fritt behandlingsvalg eller vil disse rus- og psykiatri pasientene nå stå uten et slikt tilbud, og vil statsråden i det minste ta initiativ til å forlenge en offentlig avtale med Hurdalssjøen Recovery Senter til et slikt offentlig tilbud er på plass slik at pasientene ikke blir skadelidende og senteret ikke må legge ned sitt tilbud?

Begrunnelse

Personer med rus og psykiatriske er noen av de mest sårbare i vårt samfunn. I regjering var FrP med å innføre fritt brukervalg innen også rus og psykiatri, noe som både reduserte køene og sørger for at flere kunne få hjelp. Støre-regjeringen har fra i år fjernet denne ordningen. Det innebærer at mange av samfunnets svakeste ikke lenger får det tilbudet som har vært viktig for mange.
Hurdalssjøen Recovery Senter er landets største klinikk innen rus og psykiatri med medikamentfri behandling. Tilbudet hjelper mange med å igjen kunne få et rusfritt liv. Det finnes omtrent 80 slike plasser i Norge, og hele 60 av de er plassert i Hurdal. Tilbudet avvikles nå som følge av regjerings vedtak og de siste pasientene avslutter er i ferd med å avslutte sin behandling.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Alle helseregioner har hatt medisinfrie behandlingstilbud siden 2017, med bakgrunn i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Departementet innhentet tidligere i vår oppdatert status om tilbudene. Helse Nord opplyste at deres behandlingstilbud ikke har ventetid. Pasientforløp legges opp i et samarbeid med lokalt DPS, slik at innleggelse fortløpende kan vurderes basert på alvorlighetsgrad og kompleksitet i helseproblematikken. Ifølge Helse Nord har samarbeidet bidratt til kunnskapsoverføring og gode pasientforløp for målgruppen.
I Helse Midt-Norge har det opprinnelige behandlingstilbudet blitt utvidet etter etableringen grunnet økt pågang. Teamet på syv årsverk består av psykiater, psykologspesialist, fysioterapeut, musikkterapeut og miljøterapeuter.
Helse Vest viser til at alle DPS i Helse Bergen og Helse Fonna har implementert gode faglige tilbud som IMR (Illness Management and Recovery), flerfamilietilbud, psykoedukasjon, musikkterapi, fysisk aktivitet og IPS (Individuell jobbstøtte). De andre helseforetakene i Helse Vest har også ulike medikamentfrie behandlingsopplegg.
Helse Sør-Øst opplyser at det ikke har vært endringer i de lokale helseforetakenes tilbud det siste året. Medikamentfrie behandlingstilnærminger omtales som en vel integrert behandlingsmetode både i poliklinikker og døgnposter innen psykisk helsevern i regionen. Det fremheves som hensiktsmessig å ha fleksibilitet i bruken av døgnplasser til individualiserte behandlingsforløp. Videre legges det vekt på samarbeid med den enkelte pasient om planlegging av graden av medikamentelle og ikke-medikamentelle behandlingstiltak (samvalg).
Jeg oppfatter at medisinfrie behandlingstilbud er blitt godt etablert i den offentlige spesialisthelsetjenesten og at dette kan være et viktig alternativ for pasienter som ønsker hjelp til nedtrapping og eventuelt opphør av medisiner i de tilfeller dette er helsefaglig tilrådelig. Pasienter som har vært i behandling ved Hurdalsjøen Recovery Senter og som ønsker et videre tilbud i offentlig regi, kan be sin fastlege om å bli henvist til aktuelt sykehus/DPS for å bli vurdert for rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Dersom slik rett blir innvilget kan spørsmålet om medisinfri behandling tas opp i dialogen mellom pasient og behandler.