Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2106 (2022-2023)
Innlevert: 02.05.2023
Sendt: 02.05.2023
Besvart: 15.05.2023 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden etterkomme kravet fra foreldrene til Mille og Mina at tilsynssakene etter de tragiske dødsfallene stanses, samt sikre en uavhengig granskning som de kan ha tillit til?

Begrunnelse

TV2 avslørte i helgen at Statsforvalteren i Oslo og Viken har behandlet alvorlige klager og varsler om tvillingene Mina og Mille, som led av alvorlige spiseforstyrrelser.
Moren til tvillingene klaget to ganger om mangelfull helsehjelp og både Bufetat, barnevern og lederen for kontrollkommisjonen for psykiatrien i Østfold varslet og stilte spørsmål ved behandlingstilbudet til tvillingene. Ingen av klagene eller varslene ble tatt til følge.
På tross av at dette er det statsforvalterne i Oslo og Viken, med støtte fra Statsforvalteren i Innlandet, som fører tilsynssakene mot Bufetat og barnevernet. Jusprofessor Mons Oppdal uttalte til TV2 at det er sterke grunner for at det foreligger særegne forhold, og at Statsforvalterne er inhabile. Han begrunner det med foreldrenes mistillit til granskningen, og at de tidligere har behandlet varsler og klager i saken.
Bistandsadvokaten sendte habilitetsklage på vegne av foreldrene i februar, som ble avvist etter Kommunaldepartementet gjorde en vurdering. For foreldrene er det, ifølge deres bistandsadvokat, avgjørende for foreldrene å få svar de kan stole på. De må ha tillit til at tilsynssakene blir gjort på en ordentlig måte.
Spørsmålsstiller mener det er sterkt kritikkverdig at Kommunaldepartementet ikke har vurdert foreldrenes habilitetsklage. Statsråden bør derfor gripe inn i saken og sørge for at foreldrene ønske om en uavhengig granskning blir etterkommet, slik at det blir en prosess som de har tillit til.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Dette er ei tragisk og alvorleg hending, og eg har djup medkjensle med dei pårørande. Det er også grunn til å sjå kva lærdom ein kan trekke av korleis saker har vore handtert på ulike nivå.
Det spørsmålet som Kommunal- og distriktsdepartementet har vore involvert i er knytt til habilitetsvurderingar i statsforvaltarembetet, og eg vil kommentere det nærare under. Når det gjeld andre spørsmål knytt til saka, så må det eventuelt rettast til dei fagdepartement som sit med ansvar for sektorregelverk.
Kommunal- og distriktsdepartementet oppnemner settestatsforvaltar når statsforvaltaren er inhabil til å handsame og avgjerda ei sak. Utgangspunktet er at det er statsforvaltaren sjølv som vurderer og avgjer spørsmål om habilitet, men dei kan løfte spørsmålet til overordna styresmakt. Statsforvaltaren i Oslo og Viken bad departementet om ei vurdering av habilitet i denne tilsynssaka 28. februar. Statsforvaltaren rekna seg ikkje som inhabil på dette tidspunktet, og departementet støtta denne vurderinga. Det blei blant anna peika på at statsforvaltaren si rolle på helse- og barnevernsområdet følgjer av lov. I lov om pasient- og brukarrettar er oppgåvene lagt til statsforvaltaren i § 7-2 (klage) og § 7-4 (tilsyn), og i § 12-9 (klage) og § 17-3 (tilsyn) i barnevernslova. At statsforvaltaren i utgangspunktet både handsamar klagesaker og har tilsyn, følgjer såleis av lova. Kor vidt det er særskilt tilhøve som likevel gjev grunnlag for at statsforvaltar vurderer seg som inhabil, må vurderast særskilt i den einskilde sak.
2. mai kontakta Statsforvaltaren i Oslo og Viken departementet og bad om oppnemning av settestatsforvaltar. Utviklinga i saka har ført til at statsforvaltaren vurderer at dei ikkje lenger har tilstrekkeleg tillit til å kunne gjennomføra tilsynsoppdraget. Departementet er samd i at utviklinga i saka tilseier at det nå finst særeigne forhold som kan svekke tilliten. Vi oppnemnde Statsforvaltaren i Vestland som settestatsforvaltar same dag.