Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2109 (2022-2023)
Innlevert: 02.05.2023
Sendt: 03.05.2023
Besvart: 09.05.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden sørge for at UDI og politiet vil gjennomgå sakene til de personene som ikke er norske statsborgere og som ble evakuert fra Sudan ved hjelp av norske myndigheter, for å vurdere om det er grunnlag for å opprette sak om opphør av flyktningstatus og tilbakekall av oppholdstillatelse?

Begrunnelse

Det vises til mitt skriftlige spørsmål nr. 2061 av 26.04.23, og statsrådens besvarelse av spørsmålet den 28.04.23. Som det fremgår av statsrådens svar, har ikke myndighetene på nåværende tidspunkt oversikt over hvor mange norske borgere eller personer med norsk tilknytning som nå befinner seg i Sudan, som tidligere har fått beskyttelse i Norge. Statsråden peker videre på at det er UDI eller politiet som må vurdere om det er grunnlag for å opprette en sak om tilbakekall, og om en reise er i strid med forutsetningene for den oppholdstillatelsen som er gitt. Både UDI og politiet ligger under statsrådens ansvarsområde, og dermed instruksjonsmyndighet, så spørsmålsstiller ønsker derfor svar på om statsråden vil sørge for at disse gjennomgår sakene og vurderer grunnlaget for å opprette sak om opphør av flyktningstatus og tilbakekall av oppholdstillatelse.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Sikkerhetssituasjonen i Khartoum og Sudan er fremdeles svært krevende. Det arbeides fortsatt med å bistå norske borgere og personer med gyldig oppholdstillatelse i Norge med utreise fra Sudan. Som ansvarlig for å yte konsulær bistand er det Utenriksdepartementet som leder dette arbeidet. Jeg har ikke oversikt over hvor mange norske borgere eller personer med norsk tilknytning som nå befinner seg i Sudan eller som nylig har forlatt landet – med eller uten bistand fra norske myndigheter, og som tidligere har fått beskyttelse i Norge.
I 2016 instruerte Justis- og beredskapsdepartementet utlendingsmyndighetene om saker hvor det er grunn til å tro at en person som er anerkjent som flyktning har reist til hjemlandet i strid med forutsetningene for oppholdstillatelsen i Norge. I slike tilfeller skal det opprettes sak om opphør av flyktningstatus og tilbakekall av oppholdstillatelse. Instruksen ble revidert i februar 2020, men hovedinnholdet er det samme, og den gjelder fortsatt (GI-03/2020).
Jeg legger til grunn at UDI og politiet til enhver tid retter seg etter gjeldende regelverk, herunder departementets instrukser, og at de vurderer om vilkårene for å opprette sak om tilbakekall er oppfylt.
Jeg tillater meg også å minne om at det at det opprettes sak om tilbakekall, ikke nødvendigvis betyr at saken ender med tilbakekall. At en person som har fått beskyttelse i Norge reiser tilbake til hjemlandet kan indikere at oppholdstillatelsen er gitt på feilaktig grunnlag, men UDI må bl.a. vurdere konkret om hjemreisen kan anses å ha hatt et legitimt formål.