Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2126 (2022-2023)
Innlevert: 04.05.2023
Sendt: 04.05.2023
Besvart: 10.05.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan vil statsråden tilrettelegge for at kommuner handler i tråd med Naturavtalen?

Begrunnelse

Sammen med klimaendringer er tap av natur den største trusselen mot menneskers livskvalitet og frihet. Naturavtalen statuerer at vi skal verne mer natur. Norge er bundet av denne avtalen, og har forpliktet seg til minimum 30 % vern både på land og i sjø. Arealendringer er i dag den største trusselen mot natur i Norge. Dermed ligger svært mange av virkemidlene for å ta vare på mer natur hos kommunene gjennom arealpolitikken de fører.
Eksempelvis diskuteres det nå i Lindesnes kommune å gjøre om et nært uberørt strandområde til næringsområde, ved å planere nær 300 dekar. Hensikten er å klargjøre for mulig vindkraftutbygging til havs. Ifølge planen skal det ta fra seks til ti år å ta ut 1,5-3 millioner tonn stein og pukk. Det legges altså opp til massive landskapsinngrep for et prosjekt som per nå ikke har sikret havvindaktøerer som vil bygge og etablere seg der.
Dette er selvsagt avgjørelser som skal tas av lokale folkevalgte, samtidig handler det om hvordan staten kan sørge for at når den makten ligger hos kommunene, at de i størst grad velger å verne om og restaurere naturen framfor å bygge den ned.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Regjeringen har besluttet at det skal legges fram en stortingsmelding som viser hvordan Norge skal følge opp naturavtalen og bidra til at verden når de globale målene. Denne meldingen vil være Norges nye handlingsplan for natur. Det er for tidlig å si hva den nasjonale handlingsplanen vil inneholde, men i utarbeidelsen vil det være viktig med innspill og bred forankring.
Regjeringen ønsker – og er avhengig av ؘ– å ha med kommunene på laget for å ta vare på naturen. Arealendringer er den største trusselen mot natur i Norge, slik representanten peker på. Kommunene er viktige for ivaretakelsen av natur gjennom sin rolle som lokal planmyndighet. Kommunene har et stort ansvar for bærekraftig planlegging som ivaretar innbyggere, næringsliv og natur. Klima- og miljødepartementet og KS er enige om å arbeide sammen for å følge opp den globale naturavtalen i Norge. Dette vil være en styrke i arbeidet med oppfølgingen av det globale rammeverket.
Det er mange kommuner som har politikere og fagfolk i administrasjonen som utvikler arealpolitikk som er bra for naturen. Samtidig kan en del kommuner bli bedre. Regjeringen vil derfor bidra til at kommunene får verktøy og kunnskap som hjelper dem å føre en bedre arealpolitikk.
Kommunal- og distriktsdepartementet jobber for eksempel med å utvikle veiledning om bruk av arealregnskap i kommuneplanprosesser. Dette kan bidra til bevissthet om konsekvensene av arealendringer for blant annet naturen, og gi kunnskap til å vurdere alternativer for å unngå tap og nedbygging av verdifull natur. Klima- og miljødepartementet jobber også med å utvikle et naturregnskap, som vil gi oss bedre oversikt over hvilken natur vi har, hvor mye vi har og tilstanden den er i. Dette vil gi oss mulighet til å følge utviklingen mer systematisk enn vi gjør i dag. Regjeringen arbeider også for å øke kunnskapen om natur gjennom å samle inn kunnskap om natur- og landskapstyper, arter og miljøvariabler. Til sammen danner dette et økologisk grunnkart for Norge som kan brukes av dem som utvikler arealpolitikken og planlegger arealbruken i kommunene.
Kommunene, på sin side, kan søke tilskudd fra staten til å utarbeide en kommunedelplan for naturmangfold. En egen kommunedelplan for naturmangfold kan bidra til økt kunnskap om naturen i kommunen og være et nyttig verktøy ved senere arealplanlegging i kommunene. Både regjeringen og kommunene må bidra for at vi skal ha en helhetlig og bærekraftig naturforvaltning.
Når det gjelder den konkrete saken i Lindesnes kommune, oppfatter jeg at dette gjelder en pågående planprosess. Jeg ønsker derfor ikke uttale meg om saken.