Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2142 (2022-2023)
Innlevert: 05.05.2023
Sendt: 08.05.2023
Besvart: 11.05.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Vil statsråden foreta seg noe for å sikre barns rettigheter i det kommunale Nav, for eksempel ved å utarbeide en ny veileder som synliggjør Navs forpliktelser slik Barneombudet har bedt om?

Begrunnelse

Helsetilsynet og landets statsforvaltere har gjennom et stortilsyn funnet store feil og mangler hos de kommunale Nav-kontorene hva gjelder oppfølging av barns rettigheter. Tilsynene har avdekket en rekke lovbrudd. En gjennomgang Bergens Tidende har gjort viser at det i 22 av 25 tilsyn så langt blir avdekket brudd på lover og regler.
I en dyrtid som den vi lever i nå er det spesielt alvorlig at disse lovbruddene går utover fattige familier som er avhengige av sosialhjelp for å få det til å gå rundt. I et tilsyn Statsforvalteren i Oslo og Viken har gjort av Nav i Lillestrøm kommune heter det for eksempel at:

"Kommunens mangelfulle kartlegging, vurdering og beslutning av barns behov fører til at vanskeligstilte familier ikke får økonomisk stønad de har rett til". Barneombud Inga Bejer Engh kaller funnene for “svært urovekkende".

At tilsynene finner lovbrudd over hele landet tyder på at dette er et nasjonalt, og ikke et kommunalt problem. Likevel velger arbeidsminister Marte Mjøs-Persen å skyve kommunene foran seg når hun blir konfrontert med funnene. Hun understreker til Bergens Tidende at “det er kommunene som har ansvar for å rette lovbrudd“.
Barneombudet har etterlyst en nasjonal veileder som synliggjør Navs forpliktelser overfor barnefamilier. Spørsmålet er om statsråden vil komme med en slik veileder.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Representanten Kristjánsson viser til rapporter fra statsforvalternes pågående landsomfattende tilsyn med NAV-kontorenes ansvar for å ivareta barns behov når familien søker økonomisk stønad.
I tilsynet undersøkes det om NAV-kontoret foretar en tilstrekkelig kartlegging av barnas behov, og om det foretas en individuell vurdering og beslutning. Videre undersøkes det om familien får forsvarlig oppfølging. Tilsynet gjennomføres i perioden 2022–2023.
Lovbruddene som avdekkes i tilsynet bekymrer meg. De sosiale tjenestene i NAV-kontoret er et nedre sikkerhetsnett i velferdsordningene og skal ivareta behovene til mennesker som ofte er i utsatte livssituasjoner. Hvis sikkerhetsnettet svikter, kan det få alvorlige konsekvenser for den eller de det gjelder.
Kommunene har ansvar for å yte forsvarlige sosiale tjenester, og har dermed selv ansvar for å rette lovbrudd som avdekkes ved tilsyn. Samtidig er det viktig at staten bidrar til å legge til rette for at kommunene ivaretar sitt ansvar for de sosiale tjenestene på en god måte, også med hensyn til barns behov. Arbeids- og velferdsdirektoratet er derfor gitt i oppdrag å iverksette tiltak for å ivareta og styrke barne- og familieperspektivet i arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV). Direktoratet har igangsatt flere utviklingsaktiviteter for å styrke barne- og familieperspektivet i arbeids- og velferdsforvaltningen. Blant tiltakene er utvikling av kompetansemateriell om barneperspektivet til bruk i NAV-kontorene, fagutviklings-aktiviteter og utvikling av verktøy for å kartlegge barns behov og familiens situasjon.
Blant annet på bakgrunn av innspill fra Barneombudet, vil Arbeids- og velferdsdirektoratet utarbeide veiledning for hvordan barneperspektivet skal anvendes i NAV sin praksis, der reglene i Grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon stadfestes og konkretiseres. Jeg har i møte 9. mai 2023 selv hatt en dialog med Barneombudet om ivaretakelse av barns rettigheter og behov når familier mottar bistand fra arbeids- og velferdsforvaltningen.
Tilsyn har en viktig funksjon med å avdekke eventuell svikt i de sosiale tjenestene og gir kunnskap om praksis og utfordringer på kommunalt nivå. Det landsomfattende tilsynet vil bidra med oppdatert kunnskap, og være et viktig bidrag til det videre arbeidet med å ivareta barns rettigheter og utvikle barneperspektivet i arbeids- og velferdsforvaltningen. En oppsummerende rapport fra Statens helsetilsyn ventes å foreligge i 2024, og vil danne grunnlag for nærmere å vurdere behov for nye tiltak fra statens side.