Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2153 (2022-2023)
Innlevert: 07.05.2023
Sendt: 08.05.2023
Besvart: 12.05.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): I Fædrelandsvennen kunne man 29. april lese om flere saker med ungdom som angrep barn som deltok på håndballcup i Kristiansand. Turneringsledelsen måtte gå til det skrittet å gi beskjed om at barn og ungdom på cupen ikke burde gå utendørs uten oppsyn av voksne med tanke på det som allerede hadde skjedd.
Kan statsråden avklare hvilke tiltak som finnes, og som jobbes med mot ungdom med destruktiv, asosial oppførsel, og hvilke konsekvenser slik ødeleggende vold og oppførsel får for voldspersonen(e)?

Begrunnelse

Hummel Cup i Kristiansand er en håndballturnering for barn og ungdommer i alder fra seks til 16 år. Da cupen ble arrangert ble flere spillere angrepet av ungdom som var kommet til stedet, hvorav flere var kjente for politiet fra før.
Det er trist hvis dette er den nye normalen i Norge, der hvor vold og destruktiv oppførsel er vanlig og ikke påtales eller slås ned på, spesielt på idrettsarrangementer for barn.
https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/VPe8V1/voldsepisode-under-haandballcup-gikk-loes-paa-barn
https://www.fvn.no/sport/i/nQOevx/vold-mot-to-sola-spillere-paa-haandballcup-saa-vant-laget-turneringen

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Barn og unge som begår kriminalitet, har ofte store og sammensatte problemer og dårligere oppvekstvilkår enn andre. For dem som begår gjentatt kriminalitet, er dette enda tydeligere. Mange av disse ungdommene har selv vært utsatt for krenkelser, vold og overgrep, enten i familien eller fra jevnaldrende. Barn og ungdoms lovbrudd går ofte ut over andre barn og ungdommer og kan ha store konsekvenser både for gjerningsperson og fornærmet. Det er derfor svært viktig å forebygge kriminalitet blant barn og ungdommer.
Det følger av straffeprosessloven at politiet har meldeplikt til barnevernet når det settes i gang etterforskning mot barn og unge under 18 år og forholdet ikke er av bagatellmessig art. Dette gjelder også for barn under 15 år. Når barn som begår lovbrudd er under 15 år, kan påtalemyndigheten overføre saken til barnevernstjenesten. Påtalemyndigheten kan etter straffeprosessloven forby en person under 15 år å oppholde seg på et bestemt sted dersom det er grunn til å tro at opphold på stedet øker faren for at personen begår en ellers straffbar handling. Politiet kan også varsle barnevernet i andre saker. Utenfor straffesakssporet åpner politiregisterloven for at politiet kan utlevere opplysninger til barnevernmyndighetene dersom opplysningene kan medføre at barnevernet ufører sine tjenester på en mer hensiktsmessig og effektiv måte.
En bekymringssamtale med politi og barnevernstjenesten kan også benyttes som tiltak for å forhindre nye lovbrudd for barn under den kriminelle lavalder. Når politiet eller andre melder til barnevernstjenesten om barn som begår lovbrudd, eller står i fare for å begå lovbrudd, skal meldingen behandles på vanlig måte etter reglene i barnevernsloven. Dette innebærer at barnevernstjenesten snarest og senest innen en uke, skal vurdere om en melding skal følges opp med videre undersøkelse.
Dersom bekymringsmeldingen gir rimelig grunn til å tro at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter barnevernsloven, skal barnevernet undersøke forholdene. Barnevernstjenesten kan beslutte frivillige tiltak etter barnevernsloven, mens barneverns- og helsenemnda beslutter tvangstiltak. Både Multisystemisk terapi (MST) og Funksjonell familieterapi (FFT) er behandlingstilbud for familier med ungdom med alvorlige atferdsvansker. Det kan dreie seg om konflikter hjemme, utfordringer på skolen, uheldig innflytelse fra venner, rus eller kriminalitet. Hovedmålene for tiltakene er å hjelpe ungdommen ved å redusere utfordringene, og å styrke evnen til ungdommens primære omsorgsgivere til å hjelpe ungdommen.
Straffesaker som er henlagt, for eksempel fordi ungdommen var under 15 år på gjerningstidspunktet, kan politiet oversende til konfliktrådet som sivil sak dersom partene samtykker.
De samme strafferettslige reaksjonene som benyttes over voksne, kan i utgangspunktet også benyttes overfor personer over 15 år. Imidlertid gjør særskilte hensyn seg gjeldende, og i norsk rett behandles lovbrytere som var under 18 år på handlingstidspunktet, vesentlig mildere enn lovbrytere over 18 år. Videre finnes det særskilte reaksjoner for unge lovbrytere. Ungdomsstraff og ungdomsoppfølging er straffereaksjoner i regi av konfliktrådet for ungdom mellom 15 og 18 år. Reaksjonene består av gjenopprettende prosess og tett tverretatlig oppfølging gjennom en individuelt tilpasset ungdomsplan.