Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:2155 (2022-2023)
Innlevert: 07.05.2023
Sendt: 08.05.2023
Besvart: 16.05.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Har statsråden tenkt å følge opp AP-landsmøte sitt vedtak om å fjerne fraværsgrensen i regjering, og eventuelt hvordan har hun tenkt å følge dette opp?

Begrunnelse

Jeg håper at statsråden har hatt en flottlandsmøtehelg med sitt parti og ønsker å gratulere henne med vervet som ny nestleder i Arbeiderpartiet.
NRK og andre medier kunne fra dette møtet også melde at Arbeiderpartiet vil fjerne dagens fraværsgrense i videregående skole.
Utdanningsnytt skrev i 2017 at antall fraværsdager i den videregående skolen gikk ned med 40 prosent etter innføringen av fraværsgrensen. Det er grunn til å at mye ilegitim "skulk" forsvant med innføringen av fraværsgrensen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Jeg takker representanten for hyggelig hilsen etter landsmøtet i Arbeiderpartiet. Som representanten påpeker, vedtok landsmøtet å gå inn for å erstatte dagens fraværsgrense i videregående skole.
Mitt ansvar som kunnskapsminister er å følge opp regjeringens ambisjoner i tråd med Hurdalsplattformen, herunder å forbedre dagens fraværsregelverk slik at det blir mindre rigid og byråkratisk, mer rettferdig for elevene og et regelverk som legger opp til økt gjennomføring i videregående opplæring.
Jeg deler representantens bekymringer om fravær i skolen. Det er viktig at elevene er til stede på skolen både for å få den opplæringen de har krav på, og for at skolen skal kunne støtte opp under deres faglige og sosiale læring og utvikling. Elevenes tilstedeværelse er også nødvendig for at skolene skal kunne skape trygge og gode skolemiljø og følge opp den enkelte elev. Høyt skolefravær har en tydelig sammenheng med frafall i skolen. Jeg mener det derfor er alvorlig når elever uteblir fra opplæringen.
Fafos evalueringer av fraværsgrensen i videregående skole har vist at elevene er mer til stede på skolen og i undervisningen. Samtidig viser evalueringen at det er noen utfordringer med fraværsregelverket slik det nå er utformet. Jeg mener det er viktig med ordninger som stimulerer til mest mulig nærvær. Årsakene til fravær er komplekse og endringer i fraværsgrensen og regelverket om fravær må ta høyde for denne kompleksiteten på en god måte. Jeg har derfor gitt Utdanningsdirektoratet i oppdrag å innhente et bredt kunnskapsgrunnlag og vurdere hvordan endringer i fraværsreglene best kan gjøres, inkludert kravene til dokumentasjon ved sykdom, slik at regelverket bidrar til mest mulig nærvær og fullføring. Utdanningsdirektoratet skal i denne prosessen ha dialog med Helsedirektoratet og vil derigjennom også få innspill knyttet til fastlegeproblematikken. Direktoratets anbefalinger kommer i løpet av høsten.
Fraværsreglene er et tema som engasjerer bredt i utdanningssektoren. Jeg er svært opptatt av at et regelverk for nærvær skal utarbeides med involvering fra elever, lærere og de som jobber i skolen, for å gjøre systemet mindre rigid enn i dag. Før regjeringen foreslår eventuelle endringer, mener jeg det er viktig å avvente direktoratets faglige utredninger. I tillegg vil forslagene sendes på høring slik at alle som ønsker, får mulighet til å uttale seg.