Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Vil næringsministeren i sin styringsdialog med Konkurransetilsynet bidra til at tilsynets deltakelse i offentlige debatter bidrar til å bygge kunnskap om konkurransepolitiske spørsmål, framfor at tilsynet tar en rolle der man tar parti med enkeltaktører i komplekse konkurransepolitiske spørsmål?
Begrunnelse
Jeg antar at Næringsministeren er enig med meg i at Konkurransetilsynet gjennom rettledning og dialog med næringslivet, effektiv håndheving av konkurranseloven og gjennom god informasjonsvirksomhet, skal forebygge og stanse ulovlig konkurransehemmende aktivitet. Videre må Konkurransetilsynets vurderinger og vedtak holde et høyt faglig nivå, og de skal møte alle partene med profesjonalitet.
På NRKs program, Debatten - den 11. april 2023, ble konkurransesituasjonen for melk debattert. Konkurransetilsynet deltok i debatten med avdelingsdirektør Bente Berrefjord. Konkurransetilsynet skal gjennom høy synlighet bidra til å øke kjennskap og kunnskap om konkurranseloven og konkurransepolitikk. Det er derfor helt legitimt at Konkurransetilsynet deltar i Debatten.
Likevel bidrar Berrefjord til et unyansert bilde med følgende:
«Hvis ikke får vi ikke det til, og nå er situasjonen den at Tine er veldig, veldig stor i forhold til Q, sin eneste konkurrent, sånn at vi betegner den konkurransen som skjør».
Faktum er at TINE opplagt er større enn Q-meieriene, men i markedet for hvit drikkemelk er forholdet på landsbasis ca. 70-30, til fordel Tine. I befolkningstette områder 60-40, til fordel Tine. Dette kan ikke kalles en «veldig stor» forskjell. Når slik beskrivelser brukes bør man som minimum fortelle hvor stor forskjellen er, dersom man skal bidra med kunnskap. Det er videre direkte feil å si at Q er Tines eneste konkurrent. Innenfor hvit drikkemelk har også Rørosmeieriet etablert seg. Noe som er positivt.
Berrefjord sier videre:
«Hele norsk distriktspolitikk handler om subsidier, sånn at Tine får også veldig mye subsidier for å få melken ut.»
Dette er feil. Tine har ikke mottatt distribusjonstilskudd og det er langt overdrevet å hevde at hele norsk distriktspolitikk handler om subsidier.
Ved fremleggelsen av en rapport om tiltak for prisdiskriminering laget av Menon Economics på oppdrag fra Oda og Reitan Retail uttalte Magnus Friis Reitan, økonom og nestleder ved avdeling for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet:
«Jeg mener det er ganske spesielt å gå inn for noe som vil øke dagligvareprisene på kort sikt, gitt den siste tidens voldsomme prisøkninger».
Tilsynet skal delta i debatter for å formidle faglig, kjennskap og kunnskap, ikke som en aktør som tar parti.