Bård Hoksrud (FrP): Vil regjeringen rydde all tvil av veien i spørsmålet om nettapoteket Farmasiet bryter loven hvis selskapet leverer reseptfrie legemidler til kundene i ulåste postkasser?
Begrunnelse
I flere år har nettapoteket Farmasiet sendt reseptfrie legemidler i posten til folks postkasser.
Den store majoriteten av reseptfrie legemidler er omfattet av den såkalte LUA-ordningen. Det betyr at legemidlene kan kjøpes i dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner. Typiske eksempler på slike legemidler er smertestillende medisiner, nesespray osv. Flere av varene kan, basert på risikovurderinger, plasseres ut som selvvalg i dagligvarehandelen.
Etter et tilsyn i desember 2021 ba Statens legemiddelverk Farmasiet om å endre praksis. Statens legemiddelverk mener at Farmasiet bryter loven når legemidlene blir levert til en ulåst postkasse, fordi kunden ikke viser frem legitimasjon eller at Farmasiet på en annen sikker måte kan sikre rett mottaker. Farmasiet påklagde vedtaket i januar 2022, men vant ikke frem. Farmasiet fikk så frist til 23. februar 2023 på å fremlegge dokumentasjon på at praksisen har opphørt. Nå har nettapoteket endret praksis, men stevner samtidig Apotekklagenemda for feil lovtolkning.
I praksis aksepterer helsemyndighetene større risiko for feilutlevering i dagligvare eller fysisk apotek, enn det gjøres ved nettsalg. Dette opplever de som forskjellsbehandling, og det er vanskelig å forstå hvorfor en annen risikovurdering skal ligge til grunn når det gjelder levering av reseptfrie legemidler til postkasser. Nettapoteket mener at vedtaket blant annet får negative konsekvenser for eksempel for eldre som ikke har bil eller folk i distriktene.
Vedtaket til Statens legemiddelverk gjelder påståtte avvik ved Farmasiets etterlevelse av visse bestemmelser i Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m. Gjennom delegert myndighet har Helse- og omsorgsdepartementet mandat til å fastsette ny forskrift.
Farmasiet har over lengre tid jobbet for at dagens lovverk skal tilpasses nye apotekformer og aktører. Kravene som stilles til aktører på nett er basert på lovverk som er over 20 år gammelt, og som i liten grad har blitt oppdatert etter hvert som netthandelen har vokst frem.
Levering av reseptfrie legemidler i ulåste postkasser har i Sverige vært praksis i en årrekke, og for norske myndigheter er denne leveringsmetoden tilstrekkelig når nordmenn for eksempel skal motta pass og bankkort.