Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2175 (2022-2023)
Innlevert: 09.05.2023
Sendt: 10.05.2023
Besvart: 15.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil regjeringen rydde all tvil av veien i spørsmålet om nettapoteket Farmasiet bryter loven hvis selskapet leverer reseptfrie legemidler til kundene i ulåste postkasser?

Begrunnelse

I flere år har nettapoteket Farmasiet sendt reseptfrie legemidler i posten til folks postkasser.
Den store majoriteten av reseptfrie legemidler er omfattet av den såkalte LUA-ordningen. Det betyr at legemidlene kan kjøpes i dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner. Typiske eksempler på slike legemidler er smertestillende medisiner, nesespray osv. Flere av varene kan, basert på risikovurderinger, plasseres ut som selvvalg i dagligvarehandelen.
Etter et tilsyn i desember 2021 ba Statens legemiddelverk Farmasiet om å endre praksis. Statens legemiddelverk mener at Farmasiet bryter loven når legemidlene blir levert til en ulåst postkasse, fordi kunden ikke viser frem legitimasjon eller at Farmasiet på en annen sikker måte kan sikre rett mottaker. Farmasiet påklagde vedtaket i januar 2022, men vant ikke frem. Farmasiet fikk så frist til 23. februar 2023 på å fremlegge dokumentasjon på at praksisen har opphørt. Nå har nettapoteket endret praksis, men stevner samtidig Apotekklagenemda for feil lovtolkning.
I praksis aksepterer helsemyndighetene større risiko for feilutlevering i dagligvare eller fysisk apotek, enn det gjøres ved nettsalg. Dette opplever de som forskjellsbehandling, og det er vanskelig å forstå hvorfor en annen risikovurdering skal ligge til grunn når det gjelder levering av reseptfrie legemidler til postkasser. Nettapoteket mener at vedtaket blant annet får negative konsekvenser for eksempel for eldre som ikke har bil eller folk i distriktene.
Vedtaket til Statens legemiddelverk gjelder påståtte avvik ved Farmasiets etterlevelse av visse bestemmelser i Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m. Gjennom delegert myndighet har Helse- og omsorgsdepartementet mandat til å fastsette ny forskrift.
Farmasiet har over lengre tid jobbet for at dagens lovverk skal tilpasses nye apotekformer og aktører. Kravene som stilles til aktører på nett er basert på lovverk som er over 20 år gammelt, og som i liten grad har blitt oppdatert etter hvert som netthandelen har vokst frem.
Levering av reseptfrie legemidler i ulåste postkasser har i Sverige vært praksis i en årrekke, og for norske myndigheter er denne leveringsmetoden tilstrekkelig når nordmenn for eksempel skal motta pass og bankkort.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I henhold til regelverket stilles det krav om at ved utlevering av legemidler ved forsendelse, skal det kreves dokumentasjon for at rett person mottar legemidlene. Jeg er også kjent med at svenske myndigheter høsten 2022 sendte forslag til ny forskrift om distanshandel på høring. I forslaget er det blant annet foreslått å stille krav om at apoteket må sørge for at mottakerens identitet kontrolleres før utlevering av legemidlet.
Et mindre antall reseptfrie legemidler er tillatt solgt utenom apotek (LUA-ordningen), og et fåtall av disse er igjen tillatt å plassere i selvvalg. Eksempelvis kan alle typer smertestillende legemidler, nesespray mot tett nese ved forkjølelse og angrepiller ikke plasseres i selvvalg. For LUA-legemidler som kan plasseres i selvvalg, er det krav om at legemidlene ikke skal være tilgjengelige for mindreårige. I praksis vil det si minimum 1,40 meter opp fra gulvet. Legemidlene skal i tillegg plasseres slik at de i størst mulig grad kan være under oppsyn av betjeningen.
Legemiddelverket og Apotekklagenemnda har i sine avgjørelser lagt til grunn at det er i strid med regelverket å sende legemidler til ulåst postkasse, da det ikke er i hht. regelverkets krav om å dokumentere rett mottaker. Jeg er informert om at Farmasiet har stevnet Apotekklage-nemnda, og de rettslige problemstillingene saken reiser kan således bli behandlet av retten.
Jeg fikk overlevert NOU 2023:2 om fremtidens apotek den 31. januar 2023. Den er nå på høring frem til 15 mai. I NOUen viser utvalgets flertall til at forvaltningspraksis ikke differensierer mellom ulike legemidlers risikoprofil ved forsendelse og utlevering, når det skal vurderes hva som anses som forsvarlig. Flertallet gir uttrykk for at det bør åpnes for konkrete risikovurderinger for hvert enkelt legemiddel basert på legemidlets bruksområde, og at et forsvarlighetskrav ikke må innebære en nullaksept for risiko. Utvalgets forslag vil følges opp på egnet måte i tiden fremover.