Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2185 (2022-2023)
Innlevert: 10.05.2023
Sendt: 11.05.2023
Besvart: 16.05.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvilke initiativer vil statsråden ta for å komme til bunns i Forsvarets forfølgelse av positive urinprøver som straffesaker uten forutgående beslutning fra påtalejurist?

Begrunnelse

Urinprøvetaking er en strengt lovregulert kroppsundersøkelse. Normalt må en domstol eller politijurist gi grønt lys for slik prøvetaking. Et unntak fra dette finner vi i forsvarsloven § 10, hvor de som er innkalt til sesjon, plikter å la seg undersøke av lege og å gjennomgå andre undersøkelser og prøver som Forsvaret mener er nødvendige for å kunne avgjøre om de er skikket til tjeneste, uten forutgående beslutning fra påtalejurist. Dette gjelder også dem som senere innkalles til tjeneste, og dem som er i tjeneste.
Dagens Næringsliv publiserte 10.05.23 en artikkel, hvor det kommer frem at Forsvaret i mange saker har gjennomført kroppslig undersøkelse i form av urinprøve. Selv om Forsvaret har hjemmel til å gjennomføre urinprøver for å vurdere tjenestedyktighet uten beslutning fra påtalejurist, trenger man slik beslutning hvis man skal forfølge positive prøver som straffesaker. Av DNs artikkel kommer det frem at Forsvaret har manglet slik beslutning i over 50 saker i tidsrommet mellom 2017 og 2020.
DN omtaler også hvordan en politimann i Forsvarets narkotikagruppe skrev i et internt notat at riksadvokaten støttet å bruke Forsvarets unntakshjemmel til å ta prøver, og deretter forfølge positive prøver som straffesaker. Tor-Aksel Busch, som da var riksadvokat, avviser at noe slikt har skjedd.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Forsvaret kan med hjemmel i forsvarsloven § 10 pålegge personer som er innkalt til sesjon å avlegge urinprøve for å avdekke narkotikabruk. Dette gjelder også dem som senere innkalles til tjeneste, og dem som er i tjeneste. Slike prøver skal bare brukes til å vurdere om noen er skikket til tjeneste i Forsvaret.
Forsvaret har opplyst at de ikke politianmelder saker på bakgrunn av resultater fra urinprøver tatt med hjemmel i forsvarsloven § 10. Dette har heller ikke vært praksis i Forsvaret tidligere. Det militære personellet i Forsvarets narkotikagrupper ble imidlertid av Justis- og beredskapsdepartementet, og senere Politidirektoratet, tildelt en begrenset politimyndighet, underlagt politifaglig og påtalemessig styring, i forbindelse med etterforskning av narkotikaovertredelser. Anmeldelser på bakgrunn av resultat fra urinprøver med hjemmel i forsvarsloven § 10 ble da gjort i kraft av denne begrensede politimyndigheten, og ikke som en del av Forsvarets ordinære virksomhet. Samarbeidet mellom politiet og Forsvaret om Forsvarets narkotikagruppe opphørte i 2020, og den begrensede politimyndigheten ble da trukket tilbake.
Når det gjelder hva som har blitt utfallet av disse anmeldelsene, er det et spørsmål påtalemyndigheten må besvare.