Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2191 (2022-2023)
Innlevert: 11.05.2023
Sendt: 11.05.2023
Besvart: 22.05.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Når regjeringen nå har avvist å lage en ny engangsløsning for lengeværende asylsøkere, og hvordan mener statsråden vi skal ivareta lengeværende asylsøkere?

Begrunnelse

Så sent som i januar 2023 fremmet Venstre, sammen med flere andre partier på Stortinget et representantforslag om en ny engangsløsning for lengeværende asylsøkere. Dette ble nedstemt. Det kommer fortsatt historier fra mennesker som ikke kan returnere til sine hjemland. Fordi det er for farlig. Disse menneskene lever i limbo. Noen bor på mottak år etter år uten rettigheter. Andre belager seg på godvilje og hjerterom hos venner, bekjente eller andre støttespillere. Det kom hele 77 høringsinnspill i denne saken da den ble behandlet i kommunal og forvaltningskomiteen. Der det var store organisasjoner som Norges Røde Kors, Kirkens Bymisjon, NOAS og Mennesker i Limbo, i tillegg til mange mindre organisasjoner, nettverk, støttegrupper og enkeltpersoner som understreker tydelig alvoret i situasjonen for de menneskene som går til grunne i vårt land. I Østlands-Posten var en husvert nylig ute og fortalte hvordan hun i årevis har kjempet for og huset sin venn som ikke kan returnere til sitt hjemland.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som jeg understreket i mitt svarbrev til Stortinget 8. februar 2023, i forbindelse med behandlingen av Dokument 8: 85 S (2022–2023) om en ny engangsløsning for lengeværende asylsøkere og statsløse, har utlendinger med endelig avslag på søknad om beskyttelse (asyl) en plikt til å forlate Norge av eget tiltak. Det er helt sentralt at vi fastholder plikten til å rette seg etter lovlig fattede vedtak.
De aller fleste asylsøkere som får endelig avslag kan returnere til sine hjemland dersom de oppgir riktig identitet og samarbeider med norske myndigheter om hjemreisen. Det er svært få land (om noen) som nekter å ta imot egne borgere som selv ønsker å returnere. For de få tilfellene der retur ikke kan skje til tross for at den det gjelder har samarbeidet, åpner utlendingsforskriften § 8-7 for at det kan gis oppholdstillatelse som gir rett til å ta arbeid. Utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge kan søke om assistert retur, og dermed få hjelp til å skaffe reisedokumenter, tilskudd til returen og reintegreringsstøtte.
Personer som blir værende i Norge etter endelig avslag på søknaden om asyl skal likevel få grunnleggende behov ivaretatt, gjennom bl.a. rett til opphold i mottak inntil utreise kan skje. Vedrørende helsetjenester vises det til punkt 7 i mitt brev 8. februar 2023 til Stortinget om engangsløsning for lengeværende asylsøkere og statsløse.