Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2199 (2022-2023) Innlevert: 11.05.2023 Sendt: 12.05.2023 Besvart: 22.05.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Mikroplast fra gummigranulat på kunstgressbaner er en av de største kildene til mikroplastforurensning i Norge. EU varsler nå at det vil komme et forbud mot gummigranulat, med en overgangsperiode på åtte år. Da blir det viktig å gi idretten og norske kommuner gode rammer for hvordan de skal omstille seg vekk fra gummigranulat.Vil regjeringen utarbeide en nasjonal strategi slik at omstillingen de kommende årene gjøres på en forutsigbar måte for idretten, norske kommuner og for alle som er glade i fotball?
Anette Trettebergstuen: Jeg takker representanten for spørsmålet, og anledningen til å berolige både alle fotballspillerne og klubbene over hele landet som nå er usikre for fremtiden. Forbudet som nå er kommet er et omsetningsforbud, altså et kjøps- og salgsforbud, med en overgangsperiode på 8 år. Det er ikke innført et forbud mot bruk. På kort sikt vil det derfor være mulig å både bruke, bygge og rehabilitere baner med gummigranulat. Jeg vil i den forbindelse også minne om at vi i Norge allerede har reguleringer på plass, gjennom forurensningsforskriften, som skal hindre granulatflukt fra banene. Det finnes ca. 2 000 kunstgressbaner i dag. Omtrent halvparten eies av idretten, øvrige av kommuner. I dag gis det allerede økt tilskudd fra spillemidlene til baner uten gummigranulat. Regjeringen er i tett dialog med både fotballen, og andre aktører. Sammen jobber vi for å få på plass gode løsninger slik at det ikke skal gå ut over aktivitetstilbudet til alle landets fotballspillere. Regjeringen vil løpende vurdere flere virkemidler i overgangsperioden.Regjeringen ser på nåværende tidspunkt ikke behov for en nasjonal strategi på området. Jeg gjentar at forbudet som er vedtatt i REACH-komiteen, dreier seg om et omsetningsforbud, og ikke et forbud mot bruk. I dag, gjennom substitusjonsplikten i forurensningsforskriften, ligger det allerede en plikt til skifte av ifyll dersom det ikke medfører vesentlig ulempe. Jeg har tro på at det vil skje produktutvikling som fyller behovet for alternativer til gummigranulat, slik at det vil finnes gode løsninger innen overgangsperioden er over.Vi er opptatt av å få bukt med den store miljøutfordringen som gummigranulat og plastforurensning er. Her jobber vi på lag med idretten. Fotball er verdens største idrett, og jeg er sikker på at det i løpet av overgangsperioden vil komme på plass gode alternative løsninger til forurensende gummigranulat. Fotballene skal fortsatt rulle.