Seher Aydar (R): Stortinget har vedtatt at Norfund skal utøve sin virksomhet i henhold til grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk.
Vurderer utviklingsministeren det slik at Norfunds søksmål mot Honduras er i tråd med grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk, og dermed Stortingets vedtak?
Begrunnelse
I Innst. O. Nr. 38 (1996-1997) som ligger til grunn for Norfund-loven og opprettelsen av Norfund, etablerte Stortinget at:
"Fondet skal utøve sin virksomhet i henhold til grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk, bl.a. hva angår miljø, kvinners medvirkning i produktiv sektor og ønsket om at tiltak skal skape varige forbedringer i økonomiske og sosiale kår for befolkningen."
Norfund gikk 21. april i år til søksmål mot den demokratisk valgte regjeringen i Honduras gjennom en tvisteløsningsmekanisme administrert av Verdensbanken, der private selskaper kan stevne og kreve erstatning fra stater, også ut fra politikken som sistnevnte fører.
Bakgrunnen for søksmålet er at Norfund investerte i to solcelleparker i Honduras, driftet av det private, norske selskapet Scatec, under det korrupte regimet til Juan Orlando Hernández. I 2022 fikk Honduras en ny, sosialdemokratisk regjering og en ny energilov, som åpnet opp for å reforhandle strømkjøpsavtalene med kraftselskapene i landet. I kjølvannet av dette uttaler Per Kristian Sbertoli, leder for samfunnskontakt i Norfund, at fondets solcelleparker har gått glipp av inntekter fra den statlige kraftdistributøren ENEE.
Norfund skriver i sin selskapspresentasjon at:
«Styret sørger for at Norfund opererer i samsvar med Norfund-loven fra 1997 og fondets vedtekter».
Forslagsstiller ønsker svar på om utviklingsministeren, som øverste politiske ansvarlige for Norfund, mener styret har sørget for at fondet har operert i samsvar med de føringer Stortinget har satt i behandlingen av Norfund-loven, og om det er i tråd med grunnprinsippene med norsk bistandspolitikk at et bistandsfond stevner inn en demokratisk valgt regjering som forsøker å få politisk kontroll over kraftprisene for Verdensbankens investor-tvisteløsning.