Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:2203 (2022-2023)
Innlevert: 11.05.2023
Sendt: 12.05.2023
Besvart: 23.05.2023 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Stortinget har vedtatt at Norfund skal utøve sin virksomhet i henhold til grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk.
Vurderer utviklingsministeren det slik at Norfunds søksmål mot Honduras er i tråd med grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk, og dermed Stortingets vedtak?

Begrunnelse

I Innst. O. Nr. 38 (1996-1997) som ligger til grunn for Norfund-loven og opprettelsen av Norfund, etablerte Stortinget at:

"Fondet skal utøve sin virksomhet i henhold til grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk, bl.a. hva angår miljø, kvinners medvirkning i produktiv sektor og ønsket om at tiltak skal skape varige forbedringer i økonomiske og sosiale kår for befolkningen."

Norfund gikk 21. april i år til søksmål mot den demokratisk valgte regjeringen i Honduras gjennom en tvisteløsningsmekanisme administrert av Verdensbanken, der private selskaper kan stevne og kreve erstatning fra stater, også ut fra politikken som sistnevnte fører.
Bakgrunnen for søksmålet er at Norfund investerte i to solcelleparker i Honduras, driftet av det private, norske selskapet Scatec, under det korrupte regimet til Juan Orlando Hernández. I 2022 fikk Honduras en ny, sosialdemokratisk regjering og en ny energilov, som åpnet opp for å reforhandle strømkjøpsavtalene med kraftselskapene i landet. I kjølvannet av dette uttaler Per Kristian Sbertoli, leder for samfunnskontakt i Norfund, at fondets solcelleparker har gått glipp av inntekter fra den statlige kraftdistributøren ENEE.
Norfund skriver i sin selskapspresentasjon at:

«Styret sørger for at Norfund opererer i samsvar med Norfund-loven fra 1997 og fondets vedtekter».

Forslagsstiller ønsker svar på om utviklingsministeren, som øverste politiske ansvarlige for Norfund, mener styret har sørget for at fondet har operert i samsvar med de føringer Stortinget har satt i behandlingen av Norfund-loven, og om det er i tråd med grunnprinsippene med norsk bistandspolitikk at et bistandsfond stevner inn en demokratisk valgt regjering som forsøker å få politisk kontroll over kraftprisene for Verdensbankens investor-tvisteløsning.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Norfund - statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland - er et 100 prosent statseid selskap, hvor UD og jeg som statsråd er ansvarlig for eierstyringen.
Staten er eier i Norfund for å ha et målrettet virkemiddel som kan utvikle levedyktig og lønnsom næringsvirksomhet i utviklingsland, som ellers ikke ville bli igangsatt som følge av høy risiko. Statens mål som eier er å stimulere til høyere sysselsetting og bærekraftig økonomisk vekst i utviklingsland. Det er selskapets styre som er ansvarlig for å påse at Norfund leverer på sitt mandat innenfor rammene staten har satt for virksomheten, herunder grunnleggende prinsipper for norsk utviklingspolitikk.
Norfund har informert meg om at de har fått registrert tvisten selskapet har med Honduras ved International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), som er en internasjonal voldgiftsinstitusjon under Verdensbanken. Norge tiltrådte ICSID-konvensjonen i 1967. Norfund opplyser at Honduras, gjennom landets lovgivning, har gjort ICSID til den eneste internasjonale tvisteløsningen som var tilgjengelig for prosjektene Norfund har investert i.
Tvistemålet dreier seg om uteblitt betaling for kraft i henhold til kontrakten. Norfunds forhandlinger med Honduras om betalingen har pågått i flere år. Norfund opplyser at forhandlingene med Honduras myndigheter fortsetter, uavhengig av at tvisten er meldt til ICSID, med mål om å finne en minnelig løsning. For å få mer tid til forhandlinger har Norfund bedt om at videre behandling i ICSID utsettes.
Norfund opererer i svært vanskelige markeder og har mandat til å ta høyere risiko enn vanlige investorer for å utvikle landenes næringsliv. Industrielle investeringer i disse landene, f.eks. innen kraftutbygging, kan være krevende og tvister kan oppstå.
Norfund har investert over 280 millioner kroner i utbygging av solpaneler i Honduras. Det bidrar til at flere i Honduras får tilgang til elektrisitet, og at den økonomiske veksten i landet større grad baseres på fornybar energi. Dette er helt i tråd med de overordnede målsetningene i regjeringens utviklingspolitikk.