Tobias Drevland Lund (R): Mener statsråden at det er opp til barn å angi sine egne foreldre for å ha oppgitt feil om egen identitet?
Begrunnelse
Avisa Klassekampen kunne 11. mai fortelle om en ung kvinne, opprinnelig fra Kasakhstan, som kom til Norge med sin mor da hun var 13 år gammel. Moren skal angivelig ha oppgitt feil om sin egen og datterens identitet for å redde datterens liv, og de to har siden bodd i Norge. Jenta vokste opp i Norge og har derfor en sterk tilknytning til riket. Da hun ønsket å søke om statsborgerskap valgte hun og moren å gå til politiet for å fortelle sannheten, vel vitende om risikoen det innebar. UDI reagerte raskt med utvisningsvedtak av begge to. UDI mener at kvinnen skulle angitt moren sin i det hun ble myndig.
Advokaten til de to involvert har på sin side reagert kraftig på dette. Advokaten viser til en dom han selv har ført for domstolen der retten slo fast at en tadsjikisk kvinne i en tilsvarende sak ikke kunne klandres for å ikke ha fortalt om løgnen om familiens identitet. Han viser videre til at det er uforholdsmessig strengt å utvise et barn som har vokst opp og bodd i Norge store deler av sin oppvekst og ungdomstid. Videre har ikke UDI tillagt det faktum at de selv oppsøkte myndighetene for å fortelle sannheten noen formildende hensyn.
Det er helt forståelig at statsråden ikke kan uttale seg om enkeltsaker og det er heller ikke det spørsmålsstiller ber om her. Eksempelet fra Klassekampen er kun for å illustrere. Det er derimot ønskelig at statsråden uttaler seg om essensen i spørsmålet, som dreier seg om hvorvidt det er opp til barn å selv angi sine egne foreldre i utlendingssaker om dreier seg om falsk identitet eller andre usannheter om opprinnelse.