Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2244 (2022-2023)
Innlevert: 15.05.2023
Sendt: 15.05.2023
Besvart: 26.05.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hva synes statsråden om at manglende ressurser hos NOKUT bidrar til lengre saksbehandlingstid og mener statsråden dette kan begrunne økt tilførsel av ressurser?

Begrunnelse

Høgskolen i Innlandet (HINN) har sendt ny universitetssøknad 12. desember 2022. Nå er det kjent at svaret på søknaden trolig ikke kommer før slutten av 2024 i følge en artikkel i Østlendingen fra 12. mai. Det er klart at denne typen søknader krever god og velbegrunnet behandling, og det er ønskelig med en mest mulig grundig søknadsbehandling. Samtidig er dette ikke første gangen HINN søker, og rektor har levert en solid søknad der forhold som tidligere har blitt underkjent nå er rettet opp. Høgskolen i Innlandet bruker store ressurser på å bli akkreditert som universitet og imøtekomme kravene for dette. Siden forrige avslag på søknaden, har antall årsverk i undervisnings-, forsknings- og formidlingsstillinger økt fra 662 til 797 årsverk siden 2019. Andel medarbeidere med førstekompetanse (doktorgrad etc.) har økt fra 55 prosent til 65 prosent siden 2014. Antall professorårsverk har også økt fra 76,9 til 161,9 årsverk. Antall førsteamanuensisårsverk har økt fra 161,1 til 244. At HINN må vente halvannet år for å få svar på søknaden oppleves forståelig nok lenge, særlig når dette ikke er første gang det søkes om universitetsstatus.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, NOKUT, har en viktig funksjon som ekstern kvalitetssikrer av norsk høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og skal bidra til samfunnets tillit til kvaliteten på utdanningene som gis ved alle norske høyere utdanningsinstitusjoner.
Det er fastsatt standarder og krav som skal sikre den faglige kvaliteten, og NOKUT følger fastlagte prosedyrer for behandling av søknader om akkreditering av universiteter. I universitets- og høyskoleloven slås det fast at akkreditering er en faglig bedømming av om en høyere utdanningsinstitusjon eller et studietilbud fyller standarder og kriterier gitt av Kunnskapsdepartementet og NOKUT. Det er en forutsetning at NOKUT som forvaltningsorgan gjennomfører selvstendige vurderinger uavhengig av ytre påvirkning. Jeg er informert om at NOKUT vil starte opp saksbehandlingen av søknaden om universitetsakkreditering fra Høgskolen i Innlandet rett før sommeren.
Regjeringen har startet et arbeid med å vurdere dagens universitetsakkrediteringskrav, der en ambisjon er å effektivisere systemet og prosessen uten at det går ut over kvaliteten. Regjeringen har også i revidert nasjonalbudsjett foreslått å forlenge unntaksperioden for kravet om institusjonsakkreditering som vilkår for statstilskudd fra 2025 frem til 2030. Dette har vi gjort for å gi de høyskolene dette gjelder mer tid til å oppnå kravene for institusjonsakkreditering. NOKUT har de siste par årene mottatt flere slike akkrediteringssøknader enn normalt, og den foreslåtte forlengelsen vil derfor trolig også ha en positiv innvirkning på NOKUTs kapasitet til å behandle andre søknader.
Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett for 2023 å øke bevilgningen til NOKUT med 3,5 mill. kroner for arbeid med å behandle søknader om akkreditering av nye fagskoleutdanninger og etablere institusjonsakkreditering i høyere yrkesfaglig utdanning, samt til omstillingsarbeid. Jeg legger til grunn at denne bevilgningen vil styrke NOKUTs totale saksbehandlingskapasitet av søknader om akkreditering.