Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2246 (2022-2023)
Innlevert: 15.05.2023
Sendt: 16.05.2023
Besvart: 25.05.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil regjeringen påbegynne arbeidet med et forbud mot kverning av hanekyllinger nå som teknologi for kjønnssortering i egget endelig også kommer til Norge?

Begrunnelse

I fjørfeavlen har det over lang tid vært fokusert på en spesialisering i egne raser for egg- og kjøttproduksjon. Rasene er enten effektive til å produsere egg av høy kvalitet eller har en høy vekstrate som gjør at de bygger muskler raskt og effektivt.
En negativ konsekvens av spesialiserte raser for egg- og kjøttproduksjon er imidlertid at det ikke er økonomisk lønnsomt å fôre opp hanekyllinger av verperase. Disse hanekyllingene blir derfor kvernet levende i en maskin med hurtigroterende kniver innen 72 timer etter klekking. I Norge blir over 3 millioner hanekyllinger kvernet hvert eneste år.
Nortura har nylig varslet at de har investert i teknologi for kjønnssortering av rugeegg på sitt rugeri Steinsland & Co på Bryne. Når den nye teknologien tas i bruk, vil hanekyllingene spares fra å måtte klekkes, for deretter å bli sortert ut og kvernet. Gjennom å hente ut en væskeprøve fra egget, kan kjønnet på kyllingen bestemmes og rugeegg med hanekyllinger kan dermed sorteres ut før klekking.
Andre land er allerede godt i gang med å benytte teknologi for kjønnssortering i egget, og land som Frankrike, Tyskland og Italia har vedtatt forbud mot å avlive hanekyllinger ved kverning. EU-kommisjonen har også varslet at det kan bli aktuelt med et forbud på EU-nivå.
Hovedargumentet mot å innføre et forbud mot denne praksisen i Norge har tidligere vært at teknologien som skal erstatte kverning ikke er moden nok til å kunne tas i bruk under norske forhold. Derfor er det gledelig å se deler av den norske næringen nå mener at teknologien er god nok til å tas i bruk.
I forbindelse med Stortingets behandling av Dokument 8:25 S (2021-2022), ble det vedtatt et mål om å innføre bedre metoder til avliving av hanekyllinger, og regjeringen ble bedt om å jobbe frem slike alternativer for å muliggjøre et forbud mot dagens praksis.
Deler av næringen har nå funnet og tatt i bruk alternative metoder til kverning. For å sikre at resten av næringen følger etter, bør regjeringen snarest varsle at det kommer et forbud mot denne praksisen.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Næringen ved Nortura er i ferd med å etablere en ny metode som gjør det mulig å sortere ut egg med hanekyllinger før klekking – såkalt «in ovo»-sortering. For å unngå å avlive hanekyllinger like etter klekking, har det i mange år vært forsket på teknologi som kan påvise kyllingens kjønn i egget. Ulike teknologier og tilnærminger har vært prøvd ut. Egg som er kjønnssortert kalles FCC-egg (Free of Chick Culling) og er nå å få kjøpt i et utvalg supermarkeder i Tyskland, Nederland, Sveits og Frankrike. Det er to egg-sorteringsmetoder som har vist seg brukbare. Den ene er langt på vei ferdigutviklet og har bekreftet sin høye kapasitet i praksis. Denne metoden er likevel bare for brune høner. I Norge har vi i all hovedsak hvite verpehøner, og metoden er dermed ikke egnet for vår produksjon. Den andre kommersielt tilgjengelige metoden som kan brukes på alle verperaser, uavhengig av fjærdrakt, kommer stadig videre i utviklingsfasen, selv om det er rom for ytterligere forbedringer både med å få ned alderen for eggsortering, og med hensyn til effektivitet og kostnad. Det er denne metoden som Nortura nå er i ferd med å etablere på sitt rugeri.
Regjeringen er midt i arbeidet men en stortingsmelding om dyrevelferd. Det er gjennomført to innspillsrunder og en tredje står oppført nå i juni. Departementet har i tredje innspillsrunde bedt om innspill om blant annet maserasjon. Investering i ny teknologi og funksjonelt utstyr vil medføre betydelige kostnader for rugeriene, og det er nødvendig med grundig utredning av praktiske og økonomiske konsekvenser før etablerte systemer kan endres gjennom lov og forskrift. Temaet vil derfor bli grundig vurdert i meldingsarbeidet.