Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2251 (2022-2023)
Innlevert: 15.05.2023
Sendt: 16.05.2023
Besvart: 25.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Det er et gjentagende problem at familier ikke får legeattest som kreves for å få oppfylt sin rett til pleiepenger. Ofte er dette basert på feilaktig kunnskap om hvem som har rett til pleiepenger, at ordningen også kan omfatte foreldre til barn med psykisk sykdom og at det ikke er en ordning med tidsbegrensning før barnet blir 18 år.
Er statsråden enig i at dette er problematisk, og hvordan vil man sikre at foreldre som har rett på pleiepenger får dokumentasjon på barnets sykdom fra legespesialist?

Begrunnelse

For å få rett til pleiepenger for sykt barn må søker legge fram legeerklæring fra spesialisthelsetjenesten. For familier med barn, med alvorlige psykiske lidelser eller kognitiv svikt, er det normalt ingen annen instans enn lege i BUP/Habiliteringstjenesten som kan skrive slik legeerklæring. Likevel ser vi at det er et gjentagende problem at familier ikke får slik legeattest og dermed heller ikke får oppfylt sin rett til pleiepenger. Ofte er dette basert på feilaktig kunnskap om hvem som har rett til pleiepenger, at ordningen også kan omfatte foreldre til barn med psykisk sykdom og at det ikke er en ordning med tidsbegrensning før barnet blir 18 år. Legespesialisten skal skrive lege-erklæring om sykdomstilstand, men overlate til NAV å saksbehandle søknaden.
Dette er et rettssikkerhetsproblem med store konsekvenser for de familiene som rammes.
Aktuelle bestemmelser i Folketrygdloven er § 9-10 og § 9-16 som omhandler pleiepenger og krav til dokumentasjon.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig i at det er viktig at foreldre som søker om pleiepenger får de nødvendige attestene. For å få rett til pleiepenger etter folketrygdloven § 9-10 må det etter folketrygdloven § 9-16 legges fram en legeerklæring fra lege i spesialisthelsetjenesten.
Jeg viser i den forbindelse til at helsepersonell i henhold til folketrygdloven § 21-4 andre ledd plikter, etter krav fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV), å undersøke eller intervjue en pasient og gi de erklæringer og uttalelser som er nødvendige for å kunne vurdere rettigheter og plikter etter folketrygdloven, herunder retten til pleiepenger.
Leger i spesialisthelsetjenesten har altså en lovpålagt plikt til å utstede nødvendig lege-erklæring der dette er påkrevd fra NAV. Lege som blir pålagt å gi erklæringer, plikter å gi nødvendige opplysninger uten hinder av taushetsplikt.
Det er NAV som har ansvaret for å forvalte ordningen med pleiepenger og som har utarbeidet informasjon om retten til pleiepenger som er tilgjengelig på nav.no. NAV vurderer søknader om rett til pleiepenger og avgjør om vilkårene for å motta en slik ytelse er oppfylt.
Brukere som opplever at de ikke får nødvendige legeerklæringer har rett til å klage. Klagen sendes til relevant tjeneste. Hvis legen er uenig i klagen, sendes klagen automatisk videre til Statsforvalteren som vil behandle klagen.