Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2330 (2022-2023)
Innlevert: 24.05.2023
Sendt: 25.05.2023
Besvart: 05.06.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Hvilke endringer i oppfølging av forventninger vil statsråden gjøre for å sikre at Equinor setter klimamål i tråd med Parisavtalen og forventningene i eierskapsmeldingen, jamført protokollmerknaden fra generalforsamlingen?

Begrunnelse

Ved fremleggelsen av eierskapsmeldingen uttalte statsråden følgende: “Dette er et sjumilssteg i en grønnere eierskapspolitikk, og dette kommer til å forandre Norge og etter hvert også verden”.
Eierskapsmeldingen skal legge føringer for alle statseide selskaper, og sikre at de setter mål som er vitenskapsbaserte og som faktisk tar selskapet til netto null i 2050. Tidligere i vår gikk en gruppe på 18 investorer ut mot Equinors klima- og omstillingsplan. I et brev som ble sendt til statsministeren står det: “Vi er bekymret for at selskapets planer kommer til kort når det gjelder å nå 1,5 gradersmålet”. En av bekymringene som ble trukket frem av KLP, en av investorene bak brevet, var at “Equinors energiomstillingsplan mangler klare mål for hvordan selskapet skal redusere det som kalles scope 3-utslipp, som er utslipp som følge av at olje og gass forbrennes.”
Bekymringen for Equinors mangelfulle klima- og omstillingsplan deles også av enkelte av Equinors aksjonærer. Til selskapets generalforsamling kom dette aksjonærforslaget inn: Equinor identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i selskapets strategier. Selskapet setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med å begrense global oppvarming til 1,5 grader, og rapporterer til aksjonærene om måloppnåelse. Målene og tiltakene inkluderer hele verdikjeden (scope 1,2 og 3) og innebærer en absolutt reduksjon i klimagassutslipp.
Dette målet ville vært i overensstemmelse med statens nye klimaforventninger til Equinor, og sørget for at Equinor forpliktet seg til det gjeldende målet for Norges overordnede klimapolitikk. På tross av den omfattende kritikken mot Equinors klimaplan stemte staten imot det nevnte forslaget. I en protokolltilførsel til forslaget gjorde staten det likevel klart at staten har klare forventninger til at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger. I protokolltilførselen gjorde staten det også klart de vil følge opp forventningene fra eierskapsmeldingen i dialogen med selskapet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen la 21. oktober 2022 frem Meld. St. 6 (2022 - 2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen). Der redegjør regjeringen for hvorfor staten er eier, hvilke selskaper staten eier og hvordan eierskapet skal utøves. Meldingen ble behandlet i Stortinget i februar 2023.
I eierskapsmeldingen fremgår det at statens mål som eier i Equinor er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring. Det fremgår også i eierskapsmeldingen at staten forventer at i) Selskapet identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i sine strategier. ii) Selskapet setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen, og rapporterer om måloppnåelse. Målene er vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig. iii) Selskapet rapporterer på direkte og indirekte klimagassutslipp og klimarisiko, og benytter anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko.
Forventningene knyttet til klima er betydelig styrket, og meg bekjent er Norge det første landet i verden som forventer at selskaper med statlig eierandel skal sette seg vitenskapsbaserte klimamål. Jeg forventer at selskapene arbeider for å være i tråd med de nye forventningene, som vil innebære å styrke arbeidet for bærekraftig verdiskaping og å videreutvikle virksomhetene slik at de er i tråd med Parisavtalen.
I eierskapsmeldingen er det redegjort for hvordan staten som eier følger opp selskapene, se særlig kapittel 8 og 10-12. Jeg vil understreke at staten benytter eierdialogen aktivt til å følge opp selskapenes resultater og måloppnåelse, herunder selskapenes arbeid med statens forventninger, og andre aktuelle temaer og saker. I eierdialogen tar staten opp forhold, stiller spørsmål og formidler synspunkter som er innspill selskapsledelsen kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling. Temaene nevnt over er høyst aktuelle for Equinor og staten som eier har tatt disse opp med selskapet ved flere anledninger.
Equinor har en ambisjon om netto null i 2050 og la frem en energiomstillingsplan for generalforsamlingen i 2022. Selskapet skal rapportere på planen hvert år og legge den frem for generalforsamlingen på nytt minst hvert tredje år. Staten stemte for planen, bl.a. fordi selskapet er tydelig på at den langsiktige verdiskapingen støtter opp om målene i Paris-avtalen og 1,5 graders-banen.
Staten forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger og vurderer om og hvordan de bør hensyntas i Equinors energiomstillingsplan og tilhørende rapportering. Oppfølging av Equinors energiomstillingsplan, basert på forventningene i eierskapsmeldingen, blir sentralt i eierdialogen og annen oppfølging av selskapet i årene fremover. Staten skal være en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som bidrar til å oppnå statens mål som eier. Det er imidlertid styrets ansvar å forvalte selskapet, inkludert å legge selskapets strategi, jf. selskapslovgivningens rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder samt allment anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder.