Bård Hoksrud (FrP): Hva vil helse- og omsorgsministeren gjøre for å unngå at rusbehandlingsinstitusjoner som Kvinnekollektivet Arken må legge ned?
Begrunnelse
3. april kunne Klassekampen fortelle at Kvinnekollektivet Arken i Oslo står i fare for å legges ned. Helse Sør-Øst krever 95 prosent beleggsgrad hos private leverandører. Dette skaper problemer for små institusjoner med få plasser.
Kvinnehelseutvalget pekte tidligere i år på at man trenger mer kjønnsspesifikk behandling i alle regioner. Da er det et paradoks at ett av de mest etablerte tiltakene står i fare for å legge ned på grunn av krav fra helseforetaket.
Denne situasjonen gjelder ikke bare Arken, men flere av de terapeutiske samfunnene og flere rusinstitusjoner. Noen må i praksis drive med overbelegg for å unngå for lav beleggsgrad, og dette skaper press på knappe personalressurser.
Med bare ti plasser vil én ledig plass være nok til å havne under 95 prosent beleggsgrad. Det kan ta opp mot to måneder å fylle en ledig plass, ifølge Arken, og på grunn av disse månedene med ledige senger er rusbehandlingsinstitusjonen i ferd med å spise opp egenkapitalen for å betale tilbake store summer til Helse Sør-Øst. Det er problematisk at man bare opererer med «kalde» og «varme» senger og ikke tar hensyn til at det tar tid å få inn nye pasienter.
Beleggskravet på 95 prosent skaper en svært utfordrende situasjon for flere rusbehandlingsinstitusjoner. I det offentlige er kravet på 85 prosent i Helse Sør-Øst. I Helse Nord er det også ulike beleggskrav for offentlige og ideelle mens i Helse Midt er det 95 prosent for begge og i Helse Vest er det 90 prosent for begge. Ulikhetene mellom offentlig og ideell sektor og mellom helseforetakene bidrar også til at det blir mindre forståelig at en institusjon kan komme til å legge ned på grunn av for lavt belegg i én region mens den kanskje hadde overlevd i en annen eller om det var en offentlig institusjon.