Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2353 (2022-2023)
Innlevert: 26.05.2023
Sendt: 26.05.2023
Besvart: 06.06.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hva gjøres for å sikre nødvendig kompetanse om kjønns- og seksualitetsmangfold blant politiansatte?

Begrunnelse

Regjeringen lanserte tidligere i år handlingsplanen sin for kjønns- og seksualitetsmangfold som skal gjelde frem til 2026. Regjeringen skriver i planens punkt 11 at det “er behov for å heve kompetanse og kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold både i politiets interne arbeid samt i det eksterne arbeidet som omfatter politiets oppgaveløsning og hvordan politiet møter innbyggerne på ulike arenaer”. Det innebærer at denne kompetansehevingen skal omfatte politiutdannede, påtalejurister og sivilt ansatte. Det følger videre av punktet at politiet vil i dialog og samarbeid med lhbt+-organisasjoner iverksette kompetansetiltak som for eksempel webinarer som skal gjøres tilgjengelig for de ansatte i politiet.
Politidirektoratet samarbeider med Rosa kompetanse justis i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold om en webinarrekke som ledd i sitt arbeid med politiets handlingsplan “Mangfold, dialog og tillit”, som inkluderer et punkt om kompetanseheving tilsvarende ovennevnte punkt i regjeringens handlingsplan. Av rundt 19 000 ansatte i politiet har disse webinarene blitt fulgt av mellom 40 og 100 personer, som vil si rundt 0,3 % av etatens ansatte. Webinarene legges ut på politiets interne sider i etterkant, men de virker å være lite tilgjengelige og fordrer at den ansatte selv både har nødvendig interesse for, og velger å sette av tid til, denne kompetansehevingen. De som følger webinarene er med andre ord lite trolig dem som har størst behov for kompetansehevingen.
Vi kan ikke se at det er laget en plan for systematisk kompetanseheving på disse temaene i politietaten slik regjeringen i handlingsplanen legger opp til. Kompetanseheving er et av de sentrale tiltakene som pekes på for å bygge opp tilliten i den skeive befolkningen til politiet. Politiets undersøkelse blant skeive i 2022, som hadde mer enn 10 000 respondenter, viste at 3 av 10 skeive hadde ganske eller svært lav tillit til politiet og at nær 9 av 10 ikke anmelder hatkriminalitet. Det er urovekkende tall som må tas på alvor.
Hva gjør Justisdepartementet for å sørge for at alle ansatte i politietaten får nødvendig kompetanseheving om kjønns- og seksualitetsmangfold i tråd med regjeringens handlingsplan på feltet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I politiets handlingsplan for mangfold, dialog og tillit for perioden 2022-2025 er LHBT+ en av de spesielt prioriterte målgruppene. Dette området vil være et satsningsområde for politiet fremover. Det er gitt et oppdrag til distrikter og særorgan i resultatavtalene for 2023 om at politiet skal jobbe for økt mangfold og forbygge diskriminering i alle deler av politiet. Alle distrikt, særorgan og øvrige enheter skal ha en lokal plan over sitt arbeid med likestilling og mangfold i oppfølgingen av den nasjonale handlingsplanen. Politidirektoratet rapporterer også på arbeidet gjennom et eget vedlegg til politiets årsrapport.
Det vil bli flere tiltak fremover for å bygge kompetanse om kjønns- og seksualitetsmangfold.
Som representanten selv viser til, er det i samarbeid med Rosa kompetanse utarbeidet en webinarrekke i seks deler som skal bidra til å øke kunnskapen om kjønns- og seksualitetsmangfold. Denne webinarrekken gjøres også tilgjengelig på Ransel, læringsportalen til politiet. Gjennom dette ønsker Politidirektoratet å legge til rette for at innholdet når ut til en større del av etatens medarbeidere, og vil kunne bruke kurset til opplæring i hele politiet. Det er også flere politidistrikter som har gjennomført egne kurs i dette temaet. Politidirektoratet har oppfordret alle politidistrikter og særorgan i politiet om å sette dette på agendaen.
Politidirektorat ønsker å bidra til at kompetanse om mangfold, herunder LHBT+, når ut til flest mulig i etaten.
Av nært forestående aktiviteter nevnes at det arrangeres en fagdag om kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk på Politihøgskolen 12. juni 2023 hvor målgruppen er alle ansatte i politiet. Politidirektoratet vil invitere flere eksterne, blant annet lhbt+ organisasjoner. Fagdagen streames og tas opp for så å kunne deles i etterkant for å øke kompetansen på dette feltet.
I forbindelse med Pride vil det bli gjennomført en egen faglunsj for medarbeidere i Politidirektoratet, Politiets Fellestjenester og Politiets IT-enhet, i samarbeid med Rosa kompetanse den 21. juni 2023. Der vil lhbt+ på arbeidsplassen være tema.
Politidirektoratet vil i løpet av høsten starte opp en POD-cast hvor mangfold vil være tema, bl.a. kunnskap om lhbt+. Det er også opprettet en temaside på politiets intranett der man får mer informasjon om lhbt+ og hvor det oppfordres til å ta kontakt med Rosa kompetanse for tilpassede kurs og foredrag.
Jeg vil videre vise til at Regjeringen tidligere i år fremla en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold, der flere tiltak gjelder politiet, nærmere bestemt tiltak 11 om kompetanseheving, tiltak 13 om forebygging av hatkriminalitet mot bla. LHBT+-personer, og tiltak 15 om dialog og møteplasser.