Andreas Sjalg Unneland (SV): Hva gjøres for å sikre nødvendig kompetanse om kjønns- og seksualitetsmangfold blant politiansatte?
Begrunnelse
Regjeringen lanserte tidligere i år handlingsplanen sin for kjønns- og seksualitetsmangfold som skal gjelde frem til 2026. Regjeringen skriver i planens punkt 11 at det “er behov for å heve kompetanse og kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold både i politiets interne arbeid samt i det eksterne arbeidet som omfatter politiets oppgaveløsning og hvordan politiet møter innbyggerne på ulike arenaer”. Det innebærer at denne kompetansehevingen skal omfatte politiutdannede, påtalejurister og sivilt ansatte. Det følger videre av punktet at politiet vil i dialog og samarbeid med lhbt+-organisasjoner iverksette kompetansetiltak som for eksempel webinarer som skal gjøres tilgjengelig for de ansatte i politiet.
Politidirektoratet samarbeider med Rosa kompetanse justis i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold om en webinarrekke som ledd i sitt arbeid med politiets handlingsplan “Mangfold, dialog og tillit”, som inkluderer et punkt om kompetanseheving tilsvarende ovennevnte punkt i regjeringens handlingsplan. Av rundt 19 000 ansatte i politiet har disse webinarene blitt fulgt av mellom 40 og 100 personer, som vil si rundt 0,3 % av etatens ansatte. Webinarene legges ut på politiets interne sider i etterkant, men de virker å være lite tilgjengelige og fordrer at den ansatte selv både har nødvendig interesse for, og velger å sette av tid til, denne kompetansehevingen. De som følger webinarene er med andre ord lite trolig dem som har størst behov for kompetansehevingen.
Vi kan ikke se at det er laget en plan for systematisk kompetanseheving på disse temaene i politietaten slik regjeringen i handlingsplanen legger opp til. Kompetanseheving er et av de sentrale tiltakene som pekes på for å bygge opp tilliten i den skeive befolkningen til politiet. Politiets undersøkelse blant skeive i 2022, som hadde mer enn 10 000 respondenter, viste at 3 av 10 skeive hadde ganske eller svært lav tillit til politiet og at nær 9 av 10 ikke anmelder hatkriminalitet. Det er urovekkende tall som må tas på alvor.
Hva gjør Justisdepartementet for å sørge for at alle ansatte i politietaten får nødvendig kompetanseheving om kjønns- og seksualitetsmangfold i tråd med regjeringens handlingsplan på feltet.