Marius Arion Nilsen (FrP): I RNB blir det foreslått å bruke 60 millioner kroner ekstra i 2023 for å sikre nok teknikere til F-35-kampflyene. Samtidig jobber man for å legge ned Luftforsvarets Skolesenter Kjevik, en velfungerende skole som har levert kvalitetsutdanning i over 75 år.
I lys av de siste års utvikling og det som ser ut til å bli store merkostnader fra innleie, samt fullstendig endrede forutsetninger, kan statsråden avklare om beslutningen om nedleggelse er klok, eller bør avgjørelsen reverseres før kostnadene går til ytterligere til himmels?
Begrunnelse
Luftforsvarets skolesenter Kjevik ble besluttet nedlagt for å spare penger i en annen tid hvor regjeringen ikke forventet krig i nærområdene, og forsvarspolitikk fokuserte på kostnadsbesparelse ene og alene, framfor andre kriterier som lokasjon, forlegningskapasitet, strategisk viktighet, kvalitet, oppetid, etc.
Beslutningen ble tatt i forventning om å spare en milliard kroner i et 20-årsperspektiv.
Regjeringen skriver i RNB i mai 2023 om forsvaret:
For å sikre tilstrekkelig teknikere til F-35-systemet blir det planlagt med innleie av teknisk personell fra Lockheed Martin for 20,5 millioner kroner ut 2023 og med innleie av teknikere fra Kongsberg Aviation Maintenance Services for 18 millioner kroner til og med august 2023.
Jens Jahren leder i Befalets Fellesorganisasjon skrev i november 2022:
-Flytting fra Kjevik er et kostnadssluk
De fleste forutsetninger som lå til grunn når beslutningen ble fattet er ikke lenger til stede eller er vesentlig endret.
Forsvaret og Luftforsvaret har over tid hatt store utfordringer med å understøtte egen drift med teknisk personell. Kjevik har over lang tid levert en teknisk utdannelse med høy kvalitet tilpasset Forsvarets særegenhet.
Skolesenteret ved Kjevik leverer i dag mye av det Forsvaret har bruk for når det gjelder teknisk utdannelse.
Det er liten tvil om at denne utdanningen settes kraftig under press ved en flytting, og det er godt kjent for beslutningstakere på alle nivå.
Tidligere har det blitt pekt på at en samlokalisering på Værnes, og nedleggelse av Kjevik, ville føre til en innsparing på én milliard kroner i løpet av 20 år.
Vår tillitsvalgte i Luftforsvaret påpeker imidlertid at dette regnestykket ikke lenger går opp. I stedet for en besparelse i drift vil Forsvaret risikere å ende opp med overskridelser i milliardklassen.
Vår tillitsvalgte som har god kjennskap til prosessen slår fast at det ikke lenger er en god grunn til å tvinge flyttingen gjennom. Den bør stoppes eller utsettes i minst ti år.
Det er ikke mulig å etablere en teknisk utdanning innen de rammene som er ligger til grunn. I kort vil en etablering innebære en stor kostnad som er mulig å unngå ved å bli på Kjevik. Dette er EBA-midler (eiendom, bygg og anlegg) som kan brukes til andre sårt tiltrengte EBA-prosjekter i Forsvaret.