Guri Melby (V): Har regjeringen gjort endringer i estimatene for hvor mye universitetene og høyskolene kan få inn i egenbetaling fra studenter fra utenfor EØS og Sveits, i lys av at mange studenter likevel ikke kommer til Norge for å studere som følge av usikkerheten som er skapt rundt forslaget om innføring av egenandelen?
Begrunnelse
I statsbudsjettet for 2023 anslo regjeringen at UH-sektoren kunne få merinntekter på 74,4 millioner kroner ved innføring av egenandel for studenter fra utenfor EØS og Sveits. På den bakgrunn foreslo regjeringen å redusere bevilgningen til sektoren tilsvarende, fordelt med 68,6 mill. kroner for universiteter og statlige høyskoler og 5,8 mill. kroner for private høyskoler.
I Prop. 68 L (2022-2023) skriver regjeringen:
«Reduksjonen i bevilgningen vil derfor trappes opp over to år etter hvert som det blir tatt opp et nytt kull som betaler studieavgift. Det innebærer en ytterligere reduksjon i rammebevilgningen på 148,8 mill. kroner i 2024. Fra og med 2025 vil reduksjonen samlet være på 297,7 mill. kroner.»
Forslaget om å innføre skolepenger for studenter fra utenfor EØS og Sveits har skapt stor uro. Regjeringen og SV valgte å innføre skolepengene fra et år til et annet, i stedet for å gi sektoren et par år på å implementere det, slik blant annet Sverige gjorde. Dette har gjort at mange internasjonale studenter ikke har søkt om studieplass fra høsten av, fordi utsiktene har vårt såpass uforutsigbare. Om institusjonene i høyere utdanning ikke har grunnlag for å få inn inntektene, vil regjeringens forslag redusere det økonomiske handlingsrommet, og i realiteten være et budsjettkutt.