Kathy Lie (SV): I DKS-ordningen er utøverne - kunstnerne og kulturarbeiderne - den viktigste innsatsfaktoren. Uten disse, ingen DKS-ordning.
Hva mener statsråden om at det i rapporten om DKS og Kulturtanken som statsråden nettopp fikk overlevet ikke er berørt hvilke tilknytningsforhold som er det riktige i forhold til de vedtatte presiseringene i arbeidsmiljøloven, og heller ikke har vurdert de økonomiske konsekvensene dette kan få både for kunstnerne og for oppdragsgiverne (kommunene)?
Begrunnelse
Statsråden fikk nylig overlevert rapporten om DKS og Kulturtanken. I rapporten er beskrivelsen av utøvernes lønns- og arbeidsforhold overfladisk behandlet. Kunstnere og kulturarbeidere som tar arbeidsoppdrag i DKS er i dag tvungne til å ta dem i egen næring. Fagforeningene på området mener at dette er snakk om «uekte» og påtvungne næringsoppdrag. Konsekvensen av å være selvstendig næringsdrivende er at man mister trygderettigheter, står uten yrkesskadeforsikring og at arbeidsmiljøloven og fremforhandlede tariff- og normalavtaler ikke gjelder. Som følge av Fougner-utvalgets utredning om tilknytninger i arbeidslivet, ble flere endringer av arbeidsmiljøloven vedtatt i Stortinget. En av disse endringene er en presisering av arbeidstakerbegrepet. Lovendringen trer i kraft i januar 2024, og er i ikke en endring av rettslig status, men en kodifisering av gjeldende rettspraksis. Det som likevel er en realitetsendring er at det er lagt inn en presumpsjonsregel, som sier at det skal legges til grunn at det foreligger et arbeidstakerforhold med mindre oppdragsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det foreligger et selvstendig oppdragsforhold. Dette er etter en svært viktig presisering som flytter bevisbyrden fra arbeidstaker og over til oppdragsgiver. Skillet mellom selvstendig oppdragstaker eller ansatt, hvor grensen mellom de to ulike tilknytningsformene går, blir stadig gjenstand for diskusjon og behandling. En svært viktig og prinsipiell dom har blitt avsagt i den såkalte Ishavskatedralsaken, der en musiker stevnet menigheten for det han hevdet var ulovlige kontraktsforhold. Før jul ga Hålogaland lagmannsrett musikeren medhold i at han hadde krav på fast ansettelse. Rettens vurderinger i denne saken er en viktig påminnelse om at arbeidsgiver må gjøre gode vurderinger av hvilken tilknytningsform som arbeidsgiver har behov for. Dommen gir videre anvisning på viktige elementer som må vurderes i denne forbindelse. Mange har inngått kontrakter med oppdragstakere der de skulle brukt faste ansettelser. Nå har rettssystemet slått fast at man kan ha status som arbeidstaker selv om man driver med kreativt arbeid. Rettssystemet har også slått fast at en i slike saker kan arbeidstakeren ha krav på til dels betydelige beløp i etterbetaling, både av lønn, feriepenger og ytelser.