Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2394 (2022-2023)
Innlevert: 30.05.2023
Sendt: 31.05.2023
Besvart: 09.06.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil Norge jobbe for å hindre at loven trer i kraft, og vil Norge jobbe for sanksjoner mot Ugandas ledelse?

Begrunnelse

Den 29. mai ble det klart at presidenten i Uganda signerte en ny dehumaniserende lov mot LHBTQ+ som bl.a. skal innebære at:

* Alle som blir dømt for å ha deltatt i handlinger av samme kjønn mellom voksne vil risikere livstid i fengsel;
* Alle som «promoterer homofili» vil risikere 20 års fengsel;
* De som lar lokalene deres brukes til «homofil handling» står overfor 7 år;
* De som "unnlater å rapportere homoseksualitet" kan risikere 5 år;
* Og de som er siktet for «forverret homofili» risikerer dødsstraff.

Innføringen av loven er dypt tragisk og representerer en dramatisk forverring av livssituasjonen til LHBTQ+-folk i Uganda – som allerede opplevde grove krenkelser og menneskerettighetsbrudd.
Loven, som fortsatt kan sendes til grunnlovsdomstolen for vurdering, skal så vidt denne representanten forstår tre i kraft om under femten dager.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Jeg deler representantens bekymring for skeives situasjon i Uganda, noe jeg også understreket i mitt svar på spørsmål nr. 1843 fra representanten Molberg i mars og som utviklingsministeren ga uttrykk for i sitt svar på spørsmål nr. 2099 fra representanten Hjemdal i april.
Fra norsk side har vi hele tiden vært klare i vår kritikk av lovforslaget, og den 29. mai fordømte jeg Ugandas presidents beslutning om å signere anti-homofililoven. Loven, som ble rettskraftig den 30. mai, krenker menneskerettigheter og innebærer et brudd på Ugandas internasjonale forpliktelser. Det finnes ikke noe som helst grunnlag for å forsvare diskriminering av og overgrep mot LHBT+ eller noen annen gruppe.
Vi er svært bekymret for situasjonen for skeive i Uganda, som allerede opplever økt diskriminering og trakassering. Vi har tett kontakt og jevnlig dialog med skeives representanter i Uganda om hvordan Norge best kan bidra, og vi samarbeider med likesinnede land og organisasjoner. Loven og skeives rettigheter har vært tatt opp med ugandiske myndigheter ved flere anledninger. Norge står også tydelig fast på at vi er imot bruk av dødsstraff i enhver sammenheng.
Loven vil ha negative konsekvenser for viktige innsatser mot HIV/AIDS, for seksuell og reproduktiv helse, og for landets fremgang generelt i arbeidet med å bekjempe fattigdom og ulikhet i tråd med FNs bærekraftmål.
Grunnlovsdomstolen i Uganda kan fortsatt erklære loven ugyldig, som de gjorde med et lignende lovforslag i 2014. Domstolen har så langt mottatt tre begjæringer om å få erklært loven grunnlovsstridig eller ugyldig av prosessuelle grunner. Det er også forventet at domstolen vil motta en anmodning om suspensjon av loven under rettsbehandlingen. Dersom en slik anmodning tas til følge, vil loven ikke kunne implementeres før retten har tatt stilling til begjæringene.
I lys av det som har skjedd vil vi, i nær dialog med likesinnede land, gjennomgå samarbeidet med alle våre partnere i Uganda for å vurdere om det er behov for endringer. Et spekter av virkemidler kan være aktuelle. Dette er et komplisert landskap der vestlige markeringsbehov kan føre til at man gjør situasjonen verre for dem man ønsker å støtte. Vi har derfor tett kontakt med skeives representanter om hvordan vi best kan gi uttrykk for vårt syn og støtte opp om deres rettigheter. Vi vil fortsette det gode samarbeidet og den jevnlige dialogen med skeives organisasjoner og representanter i Uganda, for å bistå disse så godt vi kan i den vanskelige situasjonen de nå står i.